hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 06.30. (XXI/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A nagy CNN-bukta

Nehéz heteken van túl a hírmédia hajdani műfajteremtő zászlóshajója, a CNN. Büszkeségük, a tényfeltáró újságírással foglalkozó szerkesztőség vezetője, valamint két neves munkatársa volt kénytelen távozni, miután alaptalannak bizonyult a cikk, amelyben Trump elnök egyik vezető munkatársa és egy orosz befektetési alap közötti kapcsolatról és az emiatt indított szenátusi vizsgálatról tudósítottak. A történet látszólag tökéletesen alátámasztotta a közismert gyanút, miszerint a Fehér Ház ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyinhoz és a Kreml ügynökeihez. Egy probléma volt: a CNN nem tudta állítását egyetlen forrással sem alátámasztani. A sztori bukása bearanyozta Trump napját.

Az Izrael-ellenes bojkott dilemmája

Kiszámítható környezet, magas jövedelem, biztos állás – sokáig ez volt a mérlege a SodaStream nevű izraeli vállalatnak, amely éveken át 600-nál is több palesztin munkavállalót alkalmazott a közel 20-30 százalékos munkanélküliség által sújtott Ciszjordánia területén. A cég működése ellen azonban lejárató kampányt folytattak nyugaton az Izrael-ellenes aktivisták, amiért a szódavízgépeket gyártó üzem zsidó telepen működött, és szerintük ezzel „a palesztinok emberi jogainak megsértéséből húzott hasznot”. A történet nem egyedi: a gyárat bezárták, a munka nélkül maradt palesztin dolgozók pedig joggal panaszkodnak: ami Nyugaton emberi jogi siker, az odahaza súlyos anyagi veszteség.

Belföld

„Számunkra az ellenzék érdektelen”

Sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem működne együtt 2018 után, de nem tart attól, hogy olyan, váratlanul felbukkanó korrupciós botrányokba bukna bele jövőre a Fidesz, mint a francia elnökválasztáson François Fillon. Kövér Lászlót a migrációs válságról, továbbá a Fidesz Soros Györggyel és Simicska Lajossal folytatott háborújáról is kérdeztük.

Az ajtók záródnak

Európán belül Magyarországon a legmeghatározóbb a családi háttér a gyerekek jövője szempontjából. Itt a legkisebb az esélye annak, hogy az utódok többre viszik, mint az elődeik – leggyakrabban ugyanabban a foglalkozási kategóriában maradnak, mint szüleik, vagy lejjebb csúsznak. A válság nálunk különösen fölerősítette a jövedelmi polarizációt, miközben szűkült az úgynevezett középosztály. Az Eurofound jelentése szerint a társadalmi felemelkedés kulcsát a mindenkinek elérhető színvonalas oktatás és egészségügy jelentené.

Szeged–Hódmezővásárhely–Szabadka?

Évek óta zajlik az első hazai tram-train, a Hódmezővásárhely és Szeged közötti integrált villamos- és vasúti rendszer előkészítése, ezért is érte váratlanul mind a szakmát, mind pedig az utazóközönséget Lázár János április végi bejelentése, amely szerint az aránytalanul megnövekedett költségek miatt ellehetetlenülni látszik a projekt. A beruházás Orbán Viktor hódmezővásárhelyi vizitjének is egyik központi témája volt. A miniszterelnök felvetette, hogy gazdaságossági szempontok alapján vizsgálják meg a tram-train Szabadkáig történő megvalósításának lehetőségét. A dél-alföldi régió jövőjét, fejlődési lehetőségeit is érintő beruházásról a tram-train korábbi projektmenedzserét, a Szegedi Közlekedési Társaság tömegközlekedésért felelős ügyvezető igazgatói megbízottját, dr. Németh Zoltán Ádámot kérdeztük.

A betegek nyaralni mentek

„Megszokott dolog a kórházak nyári csökkentett üzemmódja a szabadságolások és az emberhiány miatt. Az viszont elgondolkodtató, hogy kórházigazgatók egyik napról a másikra visszavonják nyilatkozatukat, amelyben pedig semmi újat nem mondtak, még ahhoz képest sem, amit maguk a minisztériumi helyzetjelentések is tartalmaznak” – mondta el lapunknak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban kórházi osztályok bezárásáról – hivatalosan „nyári felújításáról” – jelentek meg híradások. A FESZ felmérése szerint a szakdolgozók fele gondolkodik pályaelhagyáson.

HÁTTÉR

Helmut Kohl, az örök kancellár

Szombaton helyezik örök nyugalomra az újraegyesült Németország első kancellárját, Helmut Kohlt, aki június 16-án hunyt el 87 éves korában. Kohl 16 éven keresztül volt kancellár, 1982-től 1998-ig. Ő volt a második világháború utáni (Nyugat-) Németország leghosszabb ideig hivatalban lévő kancellárja, de az egész modern német történelemben is csak Németország első egyesítője, Otto von Bismarck kormányozta hosszabb ideig Porosz-, majd Németországot (összesen 28 évig), mint Kohl. Legfőbb politikai műve Nyugat- és Kelet-Németország újraegyesítése 1990-ben.

Furcsa ítéletek nyomában

Lúgos orvos, Sukoró, Burka-gyilkosság. A közelmúltban több büntetőügy megítélésében is olyan jelentős fordulat állt be, hogy a laikus közönség csak kapkodja a fejét: bűnösből ártatlan, ártatlanból bűnös, ellentmondás ellentmondás hátán. Az izgalmas esetek kapcsán konkrét részletekre és az igazságszolgáltatás egészére vonatkozó kérdéseket is feltettünk Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónak, a Fővárosi Bíróság korábbi szóvivőjének.

Jézus, a férfi

„Fölkelhete A természet s világnak mondhatá: »Ez férfi volt«” - így méltatja Shakespeare azt az embert, aki életét nem tartja meg önmagának, hanem mindenestől azoknak adja, akiket szeret, és akikért felelősséget vállal. Ezt a potenciált hordozta egy názáreti ácslegény is, aki sorsa minden nagy döntésében a férfihoz méltó utat választotta, így váltva meg a férfi­nemet attól a szégyentől, amit hatezer éven át halmozott fel a Földön Isten sokmilliárd tökéletlen képmása. Éppen ezért, a történelem legférfiasabb tette miatt gyalázatos az a sok száz éve mélyülő hamis tradíció, ami mára eljutott oda, hogy megtagadja Jézust, mint a fiút, aki tizenkét éves korában férfivá vált azzal, hogy eldöntötte: többet már nem önmagának él.

Magyarország Hollywoodból nézve

„A legnagyobb egyetemeken, köztük a Yale, a Dartmouth és a Harvard hallgatói előtt volt alkalmam előadást tartani, csakúgy, mint vezető parlamentekben Brüsszelben, Londonban, valamint más nemzetközi intézményekben, így van összehasonlítási alapom. Mindezekhez képest Magyarország csodálatos, meghatározó jellegű és eltérő tapasztalat volt” – írja az egyik legismertebb amerikai keresztény magazin híroldalán, a Charisma Newson megjelent cikkében Ted Baehr hollywoodi filmtörténész, a Movieguide alapító-főszerkesztője. A kellemes meglepetés okát Baehr egyetlen szóban fogalmazza meg: „ébredés”. Cikkünkben részleteket közlünk Baehr írásából.

Hajsza a gyermekek ellen

Egy érdekes találós kérdéssel kezdem, és a választ is mindjárt meg fogom adni, nem akarom idegesíteni a kedves olvasót, akit a mindennapos hajsza talán amúgy is megviselt. Mondom tehát a kérdést. Ki írta az alábbi idézetet, és milyen rendszert jellemez benne?

Emberkísérlet az alagútban

A 3-as metró olyan, mint egy szappanopera: naponta történik valami izgalmas, váratlan esemény, ami a figyelem homlokterébe emeli a közlekedési eszközt. A baj csak az, hogy itt valódi szereplők, ráadásul több száz­ezer utas biztonsága kerül veszélybe. Az pedig szinte érthetetlen, miért éri meg a hatalomnak ez a sorozat, miközben két kisebb stadion árából megoldhatná a problémát.

KÁVÉSZÜNET

A „grépfrútdzsúszhatás”

A gyógyszerek többféle módon is bejuthatnak a szervezetbe: inhalálóval, tapasszal, krémmel, kúppal, intravénásan vagy injekcióval. A leggyakoribb mégis a szájon át bevett tabletta vagy kapszula. De vajon hogyan jut el a gyógyszer oda, ahol a szervezetnek szüksége van rá?

Az egészséges is lehet finom!

Sokféle ízesítése, textúrája, állaga és fajtája miatt szinte mindenki talál magának valamit a mai joghurtkínálatból. Zsírosabb vagy diétásabb verziót is fellelhetünk a boltok polcain, nyáron pedig könnyed fagyikban hódít ez az egészséges finomság. Megfelelő géppel (vagy akár anélkül) még otthon is előállítható.

Nemes érzelmek?

Bizonyára mindenki hallotta már azokat a meséket, amelyekben a hős fiatalember, dacolva a körülményekkel, elnyeri a királyságot és a gyönyörű hercegnő kegyeit. De Hamupipőke története sem ismeretlen – főleg nem a kislányok körében. A való élet viszont nem mindig ilyen rózsás a mai uralkodóházak számára.

Henrietta Lacks halhatatlan élete

Henrietta Lackstől a tudta nélkül vettek szövetmintát, mielőtt 1951-ben méhnyakrákban meghalt. A sejtek – HeLa kódnéven – az orvostudomány felfedezéseinek egyik legfontosabb motorjai lettek. Azon túl, hogy a segítségükkel kifejlesztett gyógyszerekhez a Lacks család tagjainak sokszor nehézséget jelentett hozzájutni, sokkal nagyobb fájdalmat okozott számukra, hogy soha nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, mi zajlik a háttérben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!