hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egészséges is lehet finom!

2017. 07. 29.
Sokféle ízesítése, textúrája, állaga és fajtája miatt szinte mindenki talál magának valamit a mai joghurtkínálatból. Zsírosabb vagy diétásabb verziót is fellelhetünk a boltok polcain, nyáron pedig könnyed fagyikban hódít ez az egészséges finomság. Megfelelő géppel (vagy akár anélkül) még otthon is előállítható.

A joghurt fontos fehérje- és kalciumforrás a szervezetünk számára, de az orvoskutatók szerint jelentősen támogathatja a hasznos bélbaktériumok „munkáját” is, illetve szaporíthatja ezek számát. Egészségügyi előnyei közé sorolják még, hogy segíthet megelőzni a csontritkulást, könnyíthet az irritábilis bélszindróma tünetein, és javíthatja az emésztést. Mindez persze nemcsak a joghurt fajtájától, de az adott egyéntől is függhet. A kutatások azonban még korántsem teljeskörűek, a jótékony hatások igazolásához még sok munka van hátra.

Gyártása – jó esetben – friss tejjel vagy tejszínnel indul. A folyadékot először pasztőrözik, majd különféle élő baktériumkultúrával beoltják, és a folyadékot egy adott hőmérsékleten tartva elősegítik a baktériumok szaporodását. Ezek az apró lények fermentálják a laktózt, a tejben található természetes cukrot, amiből a joghurt jellegzetes ízét adó tejsav lesz.

Az, hogy a kiválasztott termék mennyire válik majd egészségünkre, attól is függ, egyénileg hogyan reagál rá a szervezetünk, illetve milyen fajtát választottunk. Ha a joghurt hőkezelésen esett át, valószínűleg már nem tartalmaz élő baktériumokat, ami nyilvánvalóan az egészségügyi előnyök elvesztését is jelenti. Ezért nem árt ellenőrizni a terméken szereplő címkét.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!