hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemes érzelmek?
Palotából az egyszobás lakásba

2017. 07. 29.
Bizonyára mindenki hallotta már azokat a meséket, amelyekben a hős fiatalember, dacolva a körülményekkel, elnyeri a királyságot és a gyönyörű hercegnő kegyeit. De Hamupipőke története sem ismeretlen – főleg nem a kislányok körében. A való élet viszont nem mindig ilyen rózsás a mai uralkodóházak számára.

Mako hercegnő, Akihito császár legidősebb unokája azért került a japán sajtó középpontjába, mert egy közemberrel készül jegyességre lépni, ez viszont csakis akkor lehetséges, ha lemond a rangjáról. A huszonöt éves hercegnő egyetemi évei alatt ismerkedett meg Kei Komuro jogásszal, még 2012-ben, amikor mindketten a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem diákjai voltak. Az eljegyzés csak akkor válik hivatalossá, ha egy ceremónia keretében megajándékozzák egymást, az esküvő pedig valószínűleg a jövő évben lesz megtartva.

Nem ez az egyetlen eset, amikor a császári család egy tagja lemondott tisztségéről házassági szándékai miatt. 2005-ben Mako hercegnő nagynénje, a császár egyetlen lánya, Sayako is egy közemberhez ment hozzá. Az exhercegnőnek meg kellett tanulnia főzni, bevásárolni, vezetni, de az egyszobás lakást sem lehetett egyszerű megszoknia. Az ő férje állami alkalmazottként a várostervezésben dolgozik.

Ennek a két eseménynek a súlya akkor érthető meg igazán, ha ismerjük a japán császárok történetét, ugyanis ez az egyetlen olyan monarchia, ahol 2600 éve ugyanaz a dinasztia van hatalmon. Ez a hivatalos poligámia által vált lehetségessé, hiszen a felesége mellé a császár elvehetett több ágyast is. Ezt a törvényt csak a huszadik század elején törölték el az országban. Az is megtörtént, hogy egyszerre két hivatalos felesége is volt a császárnak. Erre az esetre két kifejezés létezett a császárnék megnevezésére: kogo és chugu.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!