hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Furcsa ítéletek nyomában
Meghökkentő bírói gyakorlat

2017. 06. 29.
Lúgos orvos, Sukoró, Burka-gyilkosság. A közelmúltban több büntetőügy megítélésében is olyan jelentős fordulat állt be, hogy a laikus közönség csak kapkodja a fejét: bűnösből ártatlan, ártatlanból bűnös, ellentmondás ellentmondás hátán. Az izgalmas esetek kapcsán konkrét részletekre és az igazságszolgáltatás egészére vonatkozó kérdéseket is feltettünk Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónak, a Fővárosi Bíróság korábbi szóvivőjének.

Június 8-án a Kúria hűtlen kezelés kísérlete miatt letöltendő börtönre ítélte a 2008-as sukorói telekcsere ügyében Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit. A harmadfokú ítélet jogerős.

A Sukoróra tervezett kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződés ügyében 2015-ben első fokon hűtlen kezelés kísérlete miatt elítélték a két vádlottat, a másodfokú bíróság azonban tavaly – bűncselekmény hiányában – felmentette őket. Ezután jött a harmadfok és a jogerős börtön.

Az ügy lényege: egy izraeli befektető kaszinóvárost akart építeni Sukorón, amihez szüksége volt az állami tulajdonú területre. Ezért cserét ajánlott, a cserét a Gyurcsány-kormány is támogatta, azt állítva, hogy a beruházás munkahelyeket teremt. A csereszerződés megköttetett, ám a Bajnai- kormány idején leállították az ügyletet. A hatóságok szerint a cserével 1,2 milliárd forintos kár érte volna az államot, mert a csereként felajánlott terület értéktelenebb a sukoróinál. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!