hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szeged–Hódmezővásárhely–Szabadka?
Mit várhatunk a tram-traintől?

2017. 07. 29.
Évek óta zajlik az első hazai tram-train, a Hódmezővásárhely és Szeged közötti integrált villamos- és vasúti rendszer előkészítése, ezért is érte váratlanul mind a szakmát, mind pedig az utazóközönséget Lázár János április végi bejelentése, amely szerint az aránytalanul megnövekedett költségek miatt ellehetetlenülni látszik a projekt. A beruházás Orbán Viktor hódmezővásárhelyi vizitjének is egyik központi témája volt. A miniszterelnök felvetette, hogy gazdaságossági szempontok alapján vizsgálják meg a tram-train Szabadkáig történő megvalósításának lehetőségét. A dél-alföldi régió jövőjét, fejlődési lehetőségeit is érintő beruházásról a tram-train korábbi projektmenedzserét, a Szegedi Közlekedési Társaság tömegközlekedésért felelős ügyvezető igazgatói megbízottját, dr. Németh Zoltán Ádámot kérdeztük.

– Mit takar pontosan a tram-train elnevezés?

– A tram-train egy Európában évtizedek óta alkalmazott, hazánkban azonban mindeddig kevéssé ismert vasúti műfaj. A hazai vasúti szakma korábban ismerte a villamosvasút, tehát a városi villamosközlekedés, illetve a klasszikus vasúti közlekedés fogalmát. Ezek műszaki paramétereiket tekintve sok hasonlóságot mutatnak ugyan, hazánkban azonban mostanáig – többek között biztonsági okokból – mégsem vált átjárhatóvá a két rendszer az utasok számára. A tram-train egy olyan vasúti megoldás, ami a két rendszert integrálja, innen származik az elnevezése is.

– Hogyan valósítható meg a kétféle vasúti rendszer integrálása?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!