hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jézus, a férfi
A Megváltó fiúnak született, majd a legnagyobb férfivá vált

2017. 06. 29.
„Fölkelhete A természet s világnak mondhatá: »Ez férfi volt«” - így méltatja Shakespeare azt az embert, aki életét nem tartja meg önmagának, hanem mindenestől azoknak adja, akiket szeret, és akikért felelősséget vállal. Ezt a potenciált hordozta egy názáreti ácslegény is, aki sorsa minden nagy döntésében a férfihoz méltó utat választotta, így váltva meg a férfi­nemet attól a szégyentől, amit hatezer éven át halmozott fel a Földön Isten sokmilliárd tökéletlen képmása. Éppen ezért, a történelem legférfiasabb tette miatt gyalázatos az a sok száz éve mélyülő hamis tradíció, ami mára eljutott oda, hogy megtagadja Jézust, mint a fiút, aki tizenkét éves korában férfivá vált azzal, hogy eldöntötte: többet már nem önmagának él.

Mióta Barack Obama a Fehér Ház lépcsőin meghirdette júniust, mint az LMBTQ-büszkeség havát, a „pride hónap” által képviselt szellemiség egyre nagyobb befolyásra tesz szert az amerikai társadalomban, többek között az amerikai kereszténységen belül is. Az idén a radikálisan liberális Huffington Post hasábjain szállt bele egy „keresztény” szerző a történelem valaha élt legnagyobb hatású férfijának nemi identitásába, hogy ezzel „szaggassa és dobja le magáról” azokat a százmilliók által napi szinten megélt értékeket, amik nélkül ő sem rágalmazhatna senkit szólás- és sajtószabadság hiányában. Ezeknek a szabadságjogoknak a léte és egyetemessé válása ugyanis mind a Názáreti Jézusnak, az első igazi polgárjogi harcosnak köszönhető, aki Galilea lankáin a történelemben először mondta ki azt, hogy minden férfi és nő, zsidó és nem zsidó, gazdag és szegény egyenlőnek, Isten gyermekének született. Ez kétezer éve valóban forradalmi tett volt – az viszont, amit a Huffington Post jelentette liberális hátország védelmére támaszkodva a „keresztény” Suzanne DeWitt Hall követett el azzal, hogy a Megváltót egy, saját magához hasonló transzveszti­tának állította be, nem több kattintásvadász árulásnál. (Lásd: Elárult Ige, meg­alázott Jézus. Hetek, 2017. június 23.)

Mivel a Bibliát szó szerint értelmező és megélő kereszténységgel szemben megfogalmazott kevély és blaszfém őrület önmagát minősíti, cáfolata szükségtelen, hiszen az evangélium minden szava és személyragja kiáll amellett a tény mellett, hogy Jézus férfi volt, és örökké az is marad. Ennek ellenére nemcsak a kereszténységben terjedő gendertéboly, hanem az elmúlt évezred vallási tradíciója is ráhúzott Jézus személyiségére egy férfiatlan, puha és misztikus homályt, ami miatt a fenti tény – tehát Jézus férfi mivolta – sokak számára mára már idegenül hat.

A korának elvárásaihoz idomuló történelmi kereszténység ugyanis mindig magából indult ki: mivel az intézményesített cölibátus és a tomboló Mária-kultusz elnőiesítette a klérust, a magát a Bibliába vetítő papság Jézust és az apostolokat is a saját képére formálta a társadalom előtt. Így lett a zsidó rabbiból az ikonok és a képes Bibliák kékszemű és fehér bőrű, nőies tartású alakja – a vallásos Jézus-ábrázolás tömény és undorító giccséről a Google képkereső ad számunkra sok-sok fájdalmas és visszataszító bizonyítékot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!