hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „grépfrútdzsúszhatás”

2017. 07. 29.
A gyógyszerek többféle módon is bejuthatnak a szervezetbe: inhalálóval, tapasszal, krémmel, kúppal, intravénásan vagy injekcióval. A leggyakoribb mégis a szájon át bevett tabletta vagy kapszula. De vajon hogyan jut el a gyógyszer oda, ahol a szervezetnek szüksége van rá?

Ha megértjük, hogyan működnek a gyógyszerek, és milyen utat járnak be a szervezetünkben, mire eljutnak a célpontig, sokkal inkább belátjuk majd, miért fontos az előírásoknak megfelelően alkalmazni a különféle készítményeket.

Amikor bevesszük az adott tablettát, az keresztülutazik az emésztőrendszerünkön. Talán bele sem gondolunk, de itt nem lesz könnyű dolga, a testünknek ugyanis megvannak a sajátos védekezési, méregtelenítési módszerei, amelyekkel az idegen anyagokat igyekszik kilökni magából. A gyógyszernek először is „túl kell élnie” a gyomorsav tevékenységét, majd továbbkerül a vékonybélbe. Nem kerülheti ki a májat sem, amely különböző fehérjék – enzimek – segítségével igyekszik „hatástalanítani” az „antipatikus betolakodót”. Itt némi „vegyi tusakodás” után a maradék hatóanyag a véráramon keresztül jó eséllyel eléri a célpontot, például a fájdalom helyét.

A gyógyszert testünk az anyagcsere során úgynevezett metabolitekké (anyagcseretermékekké) alakítja, amelyek már nem annyira erősek, mint az eredeti gyógyszer, de néha előfordulhat az ellenkezője is. Például a kodein nevű hatóanyag a májban történt anyagcsere után válik teljes mértékben aktívvá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!