hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emberkísérlet az alagútban
Botránysorozat a 3-as metró körül

2017. 07. 29.
A 3-as metró olyan, mint egy szappanopera: naponta történik valami izgalmas, váratlan esemény, ami a figyelem homlokterébe emeli a közlekedési eszközt. A baj csak az, hogy itt valódi szereplők, ráadásul több száz­ezer utas biztonsága kerül veszélybe. Az pedig szinte érthetetlen, miért éri meg a hatalomnak ez a sorozat, miközben két kisebb stadion árából megoldhatná a problémát.

„Ez valami Murphy-törvény lehet, vagy az ördögi erők játéka”, mondta Tarlós István március 24-én, miután a frissen felújított 3-as metró egyik szerelvényét az üzembe helyezés napján le kellett állítani, merthogy a kocsi váratlanul satufékezni kezdett, majd az utasok negyedórán át várták, hogy végre kinyíljanak az ajtók.

A viccelődő főpolgármester akkor még feltehetően nem gondolta, hogy a helyzet a továbbiakban csak romlani fog. Romlott. Pünkösdkor újabb szerelvényt kellett kivonni a forgalomból, egy másiknak mindkét oldalon kinyíltak az ajtói, később a Pöttyös utcánál majd a Kálvin térnél történt meghibásodás. A sorozatos hibák mellett június 8-án az is kiderült, hogy a kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros kénytelen lesz a saját megtakarításához nyúlni. Az eredetileg kalkulált 137 milliárd forint mellett további 30 milliárdra lenne szükség, a kormány azonban úgy érvelt, hogy a 137 milliárddal odaadta a felújítás árának 100 százalékát, így hát többet nem tud adni. Az eredeti összegből az egyik szakasz felújítási munkálatai kezdődhetnek meg, feltehetően szeptemberben. 

Másnap jó hír érkezett, a BKV elkezdte visszaállítani a forgalomba a felújított orosz metrószerelvényeket. Június 22-én Tarlós megerősítette, hogy megvan a szükséges plusz forrás, igaz, nem készpénzben, hanem értékpapírokban és betétekben, de a fővárosnak rendelkezésére áll a 30 milliárd forint.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!