hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Henrietta Lacks halhatatlan élete
Családregény mikroszkóp alatt

2017. 07. 29.
Henrietta Lackstől a tudta nélkül vettek szövetmintát, mielőtt 1951-ben méhnyakrákban meghalt. A sejtek – HeLa kódnéven – az orvostudomány felfedezéseinek egyik legfontosabb motorjai lettek. Azon túl, hogy a segítségükkel kifejlesztett gyógyszerekhez a Lacks család tagjainak sokszor nehézséget jelentett hozzájutni, sokkal nagyobb fájdalmat okozott számukra, hogy soha nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, mi zajlik a háttérben.

A laborasszisztens petricsészékbe tette a kórboncnok által kivágott mintákat. Gondosan kerülte, hogy az élettelen szemekbe kelljen néznie. Aztán pillantása a halott lábfejére esett, és meglátta a letöredezett élénkpiros lakkot a körmén. „Jóég, ez egy ember” – hasított belé, és megjelent előtte a kép, ahogy a nő a fürdőszobában ülve a körmeit festi. Akkor gondolt először arra, hogy a sejtek, amiket a laborban használtak, egy valóságos személytől származnak.

Nos, igen, a nő, akinek a még mindig élő sejtjeit billiós nagyságrendben adják-veszik a laboratóriumok, és amelyekkel megannyi átütő orvostudományi sikert értek el, hús-vér ember volt, a maga lebilincselő történetével.

Henrietta

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!