hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 07.20. (XXI/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Európa védelmében

Görögtűz, molinók és burkába öltöztetett Mária Terézia-szobor. A fekete-sárga lambda égisze alatt aktivisták ezrei dolgoznak azon, hogy felhívják a társadalom figyelmét az európai identitásra leselkedő veszélyekre.

A menekültek nagy elosztóközpontja, Líbia

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) adatai szerint 2016-ban 182 ezer migráns érte el az olasz partokat Líbiából elindulva. Az ország az elsődleges célpontja a fekete-afrikai menekülteknek, emellett a polgárháborús káosz miatt kiváló rejtekhelye a különböző terrorcsoportoknak.

Belföld

Budapest nagyon menő

Gyönyörű és biztonságos város, pezsgő kulturális élettel, kellemes gyógyfürdőkkel, jó éttermekkel, szép nőkkel, szomorkás lakosokkal – ha kérdezgetjük a Budapestre érkező külföldi turisták között, rendre ezeket a válaszokat kapjuk. Fővárosunkat régóta a magyar turizmus ékköveként tartják számon, amely európai viszonylatban is kitűnik dinamikusan növekedő idegenforgalmával, elsősorban a fesztivál- és fürdőturizmusnak köszönhetően.

Politikai szappan-opera­sorozatok

A kormány lépéselőnyben van a politikai kommunikációban, mert három éve meséli sorozatban a migránsválságra épülő történetét. Ebből a szempontból a sokat vitatott Soros-kampány is eredményes volt, hiszen erősítette ezt a narratívát – értékelte a Hetek kérdésére Perlaky-Papp József PR-stratéga az elmúlt időszak fontosabb kampányait. A Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint a Jobbik is felzárkózott, mert egyre professzionálisabban használja a számára is jelentősen kibővült kommunikációs felületeket.

Jövőre Jeruzsálemben

Nagyot fordult a világ: ötven évvel ezelőtt a Varsói Szerződés középeurópai tagállamai egységesen támogatták az imperialista cionizmus ellen harcoló baráti arab népeket.2017 júliusában Budapesten csúcstalálkozón mondták ki ugyanezen országok vezetői azt, hogy „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, amelyet Európának nem bírálnia kellene, hanem kinyitni előtte az ajtót.

Trianon-fóbiák

Románellenes propaganda-főosztályként állították be a romániai sajtóban azt a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának keretében a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét tűzte ki célul. Mindez jól szimbolizálja azokat a félelmeket, amelyek egyre erősödnek a román közéletben a modern állam megalakulásának jövő évi centenáriumának közeledtével. Kérdés, hogy ki vagy mi táplálja ezeket a fóbiákat.

„Létrejött a New York-, Budapest-, Tel-Aviv-tengely”

– A nemzetközi diplomáciában nem számít gyakorinak, hogy egy miniszterelnök három-négynapos látogatást tesz egy kollégájánál, ráadásul Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor esetében egy kifejezetten jó hangulatú, baráti találkozóról beszélhetünk. Melyek azok a közös pontok, amelyek ezt az atmoszférát megalapozták?

Hit és értékek

Az ókori Fönícia átformálta a mediterrán világot (1. rész)

„Bár vannak, akik a konkurens görögök rágalmainak tulajdonítják az ókori föníciaiakról fennmaradt borzalmas történeteket, a régészeti tények azt bizonyítják, hogy ez a kultúra az egész mediterrán térséget megrontotta, és hatása a mai Európában is érzékelhető” – mondta a Hetek kérdésére dr. Grüll Tibor ókortörténész. A halál és pornográfia sikolyával a szívükben járták be a vakme­rő föníciai hajósok a mediterráneum partvidékét, ahol gyarmatvárosok sorát hozták létre, megtermékenyítve a Nyugatot a Kelettel. Salamonnal közös vállalkozásban megkerülték Afrikát, az Atlanti-óceánt átszelve elérhették Amerikát, legfontosabb örökségük mégsem profitra éhes páratlan tehetségük, hanem az a végzetes szinkretista kultúra, amit pusztulásuk előtt a 22 karakteres ábécével együtt oltottak be Európa szellemi és világnézeti gyökereibe.

HÁTTÉR

„A rock and roll azt kutatja, amit csak Jézus tud megadni”

Horváth Gergely kilenc éven át határozta meg a napi egymilliós hallgatottságú Petőfi Rádió zenei arculatát, így nemcsak szerette, hanem értette is miről szól a rock and roll. Ennek ellenére legújabb könyvében (Jézus és a rock and roll) már úgy utal erre „mint a halva született feltámadásra“, ami azt akarta megadni az emberiségnek, amit ő csak Jézus Krisztusban talált meg. Élete fordulópontjáról, a rockhoz kapcsolódó mítoszokról és a keresztény igazságok melletti kiállásról kérdezte őt a Hetek munkatársa és jóbarátja, Pajor Tamás.

Itt a kakaóscsigának is van pártpolitikai címkéje

„Rajzoltam egy kört, és a közepébe belehelyeztem saját magamat: továbbra is ugyanolyan távolságra állok minden politikai erőtől” – mondta a Heteknek Vujity Tvrtko, aki nemrégiben tért haza Amerikából, ahol hónapokat töltött a Tv2-től történt kirúgása után. A népszerű újságíró arról is beszélt, hogy miért döntött az ATV mellett.

KÁVÉSZÜNET

A világ fürdőfővárosa

A címet egy kicsit pontosítva: július 14-től már az úszók, vízilabdázók, műúszók, mű- és toronyugrók számára is Budapest lett a világ legfontosabb helyszíne. 186 ország képviselői számára adtunk lehetőséget, hogy megismerjék „Kelet Párizsát”, míg honfitársaink domborodó keblekkel nyugtázhatják, hogy a számunkra már megszokott képek látványában százmilliók gyönyörködhetnek. Nem kevésbé azért is, mert ilyen szerény nemzetgaz­dasági szintű ország még nem bátorkodott bevállalni ekkora méretű sporteseményt! Az olim­pia, a labdarúgó világ- és Európa-bajnokság, az atlétikai világbajnokság után ez számít a legnagyobb, legjelentősebb sporttalálkozónak.

„Még tartoztam édesapámnak egy csókkal”

Klein Erzsébet nem tudott elbúcsúzni az édesapjától, mikor a nyilasok elhurcolták 1944 őszén. Az elkövetkezendő nehéz hónapokban a ravensbrücki koncentrációs táborban az apjához való visszatérés gondolata adott neki erőt. Ma Zsóka néni egy 98 éves, életvidám, éles humorú hölgy. Ezerráncú arcában még ott világítanak az egykor vörös hajú, akaratos kisleány kék szemei.

Hőhullám

A forró nyári melegben sokszor nehéz a dolgainkat hű­vö­sen tartani – igaz ez a gyógy­szereinkre is. Ráadásul mindegyik használati utasításán fel is tüntetik, hogy maximum 25 Celsius fokon tárolható. De mi történik, ha a lakásban melegebb lesz?

Előz a villanyautó

Az autógyártásban a technológiák harca eldőlni látszik, és az az út, amely a jö­vőt meghatározza, olyan gyökeresen megváltoztathatja az egész iparágat, amelyre az utóbbi évtizedekben nem volt példa.

Száműzetésben  Farah Pahlavi:

Tavaly decemberben tekinthette volna meg a nagyközönség Berlinben a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum – a világ egyik legnagyobb és kevéssé ismert modern kollekciójának – kincseit egy olyan kiállításon, amely fele-fele részben tartalmazta volna iráni és nyugati alkotók (köztük például Picasso) műveit, de végül Irán visszatartotta a műalkotásokat és a terv meghiúsult. Farah Pahlavi, a néhai Mohammad Reza Pahlavi sah felesége a Der Spiegel című német lapnak adott interjút nemrég az esemény apropóján. Farah a gyűjteményen túl beszélt a rezsimről, amelynek az élén álltak, Irán szekuláris és modern állammá alakításának kísérletéről és a bukásukról is. A hibáikat persze nem szívesen ismerte el.

Magyar western

Olach Eliza még csak 17 éves, de a napokban első magyarként sikerült megnyernie a felnőtt Európa Bajnokságot western lovaglásban. Gyermekkora óta ül lóháton, többszörös magyar bajnoknak mondhatja magát. A fiatalon jött hírnevet igyekszik a helyén kezelni, rengeteget edz, iskolába jár, de a vasárnapi istentiszteleteket sem hagyja ki.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!