hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hőhullám
Mire figyeljünk gyógyszerszedéskor a nagy melegben?

2017. 08. 21.
A forró nyári melegben sokszor nehéz a dolgainkat hű­vö­sen tartani – igaz ez a gyógy­szereinkre is. Ráadásul mindegyik használati utasításán fel is tüntetik, hogy maximum 25 Celsius fokon tárolható. De mi történik, ha a lakásban melegebb lesz?

Noha a jövő még hozhat olyan gyógyszereket, amelyek már egyénre szabottak és talán hőellenállók is lesznek, jelenünkben felmerül a kérdés: károsodnak-e a tabletták, szirupok, porok és kapszulák, ha a javasolt hőmérséklet felett tároljuk azokat? Egyáltalán hol, a lakás mely pontján célszerű tartani ezeket a készítményeket?

Nos, amennyiben a használati utasításon külön nem jelzik másként (például, hogy a gyógyszer hűtést igényel), akkor a szereket szobahőmérsékleten kell tárolni, száraz helyen, védve minden sugárzó hőtől, nedvességtől és fénytől. Ennek megfelelően nem a konyha vagy a fürdőszoba a legideálisabb hely a tárolásukra. De ne hagyjuk gyógyszereinket a napon az autóban sem – nemcsak egészségünket, hanem pénztárcánkat is kímélhetjük ezzel, hiszen sok gyógyszernek vagy táplálék-kiegészítőnek borsos az ára, ha tönkremegy, az újabb jelentős kiadást eredményezhet. Ha mégis utaz­ni kényszerülünk, tartsuk a készítményeket (például inzulint, injekciókat, egyéb, folyékony halmazállapotú termékeket) kis praktikus, jég­akkuval felszerelt hűtőtáskában.

Sok esetben nincs ok aggodalomra, mert számos gyógyszer hatásfokát nem befolyásolja a meleg, vagy ha veszít is hatásosságából, az nem jelent majd nagyobb bajt. Azonban nem mindegy, hogy milyen szerről van szó: például ha a nitroglicerin, amely adott esetben életmentő lehet, veszít a hatásfokából, az komoly problémát jelenthet, míg ha a fejfájásra szedett ibuprofennel történik mindez, az csupán kényelmetlenséget jelent majd, ha nem elég hatékony. De nagyobb gondot okozhat például egy pajzsmirigygyógyszer vagy valamilyen hormonkészítmény hatásfokának a romlása is; akár kisebb eltérések is okozhatnak érezhető gondokat, tüneteket. Az antibiotikumok tárolásánál is elővigyázatosan kell eljárni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!