hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Száműzetésben  Farah Pahlavi:
„a haladást szolgáltuk Iránban”

2017. 08. 21.
Tavaly decemberben tekinthette volna meg a nagyközönség Berlinben a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum – a világ egyik legnagyobb és kevéssé ismert modern kollekciójának – kincseit egy olyan kiállításon, amely fele-fele részben tartalmazta volna iráni és nyugati alkotók (köztük például Picasso) műveit, de végül Irán visszatartotta a műalkotásokat és a terv meghiúsult. Farah Pahlavi, a néhai Mohammad Reza Pahlavi sah felesége a Der Spiegel című német lapnak adott interjút nemrég az esemény apropóján. Farah a gyűjteményen túl beszélt a rezsimről, amelynek az élén álltak, Irán szekuláris és modern állammá alakításának kísérletéről és a bukásukról is. A hibáikat persze nem szívesen ismerte el.

Farah Párizsban töltött diákéveitől kezdve lett különféle értékes műalkotások szenvedélyes gyűjtője. A teheráni múzeumot 1977-ben alapította, a megnyitót követően azonban hamarosan kitört a forradalom és hosszú ideig egyáltalán nem volt látogatható a tárlat, amely egyben szimbóluma is lett a sah rezsimjének.

A forradalom előtti Irán gyökeresen más volt, mint a mai. Sokan sóvárogva emlékeznek vissza azokra az időkre, amikor nem kellett csadort viselni a hölgyeknek, ugyanolyan színes ruházatuk, rövid nadrágjuk vagy akár kivágott felsőjük volt, mint nyugaton élő társaiknak. A csadort eredetileg még az első sah, Mohammad apja tiltotta be a modernizáció jegyében. A modernizációs törekvések azután áthatották a rezsim egész politikáját. A mélyen iszlám vallású országból politikai eszközökkel, felülről irányítva, pár évtized alatt szerettek volna nyugati mintaállamot, vezető hatalmat létrehozni a térségben. Nehéz azonban mérleget vonni az eredményekből és a szándékokból.

A német lap azzal kapcsolatos felvetésére, hogy a tradíciópártiak befolyásának visszaszorítása volt a cél, Farah a következőképp reagált: „Azt szerettük volna, hogy Irán modern állammá váljon. A férjem földreformot kezdeményezett azzal a céllal, hogy véget vessünk a feudális rendszernek, egyen­lő jogokat biztosítsunk a nőknek, államosítsuk az erdőket és a vizeket. Mindenben a haladást szolgáltuk: az oktatás, kórházak, könyvtárak, gazdaság és ipar terén. A vallásos embereknek, amilyen Khomeini ajatollah is volt, természetesen mindez nem volt az ínyére.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!