hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai szappan-opera­sorozatok
Ki áll nyerésre a plakátháborúban?

2017. 07. 20.
A kormány lépéselőnyben van a politikai kommunikációban, mert három éve meséli sorozatban a migránsválságra épülő történetét. Ebből a szempontból a sokat vitatott Soros-kampány is eredményes volt, hiszen erősítette ezt a narratívát – értékelte a Hetek kérdésére Perlaky-Papp József PR-stratéga az elmúlt időszak fontosabb kampányait. A Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint a Jobbik is felzárkózott, mert egyre professzionálisabban használja a számára is jelentősen kibővült kommunikációs felületeket.

– Mitől ilyen fontos kommunikációs felület továbbra is az óriásplakát a digitális korban?

– Az óriásplakát klasszikus reklám­eszköz, amelynek megvan a maga helye a digitális korban is, igaz, ilyen erőteljes használata a politikai kommunikációban azért magyar sajátosság. 2015-ben óriásplakátokon keresztül ismertük meg a migránsválságot, még mielőtt a menekültek tömegesen megérkeztek volna. A témafelvetés mellett alkalmas már forgalomban lévő üzenetek megerősítésére is, valamint nagyon tömör összegzésre is, például amikor egy kampány végén azt olvassuk az óriásplakáton: „Jó választás”. De ilyen összekötő, és visszatérő szlogen a most felületen lévő üzenetek közül a „Jobbik – a nép pártján” vagy a „Nemzeti Konzultáció” is. Persze van az egésznek gazdasági vetülete is; sokáig dominálta a kormány gazdasági hátországa ezeket a felületeket, aztán a kormány pozíciói 2014 után meggyengültek, erre válasz most a július 15-én hatályba lépett plakáttörvény. Emiatt nyilván kevesebb politikai óriásplakátot fogunk látni a jövőben, a jelenlegi, csúcsra járatott dömpinghez képest biztosan.

– Hogyan értékeli a nemzetközi visszhangot is kiváltó, elhíresült Soros-kampányt?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!