hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A menekültek nagy elosztóközpontja, Líbia

2017. 08. 21.
A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) adatai szerint 2016-ban 182 ezer migráns érte el az olasz partokat Líbiából elindulva. Az ország az elsődleges célpontja a fekete-afrikai menekülteknek, emellett a polgárháborús káosz miatt kiváló rejtekhelye a különböző terrorcsoportoknak.

2011-ben, amikor kitört a líbiai polgárháború, egy kanadai– egyiptomi kollégával utaztunk Bengáziba Alexandriából. Az utolsó város Egyiptom felől Szallum volt. A határátkelő egy vörös sziklán állt a tenger felett, erősen fújt a szél. Csak az egyiptomi oldalon volt számottevő az ellenőrzés. Főleg afrikai migránsokkal volt tele a határátkelő, a helyzet pedig már súrolta a humanitárius katasztrófa határát: az összegyűlt kétezer embert etetni kellett.

Kék mellényeikben a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai szervezték meg a rögtönzött menekülttábor ellátását – hivatalosan nem nyilatkozhattak nekünk. Hajnalban persze együtt reggeliztünk a stábbal, és beszélgettünk az arab tavaszról, a forradalomról, és arról, hogy a jogállamiság és a demokrácia, a szabadság kora fog beköszönteni a Közel-Keleten.

Kezdő tudósítóként euforikus hangulatban ültem, látva az évtizedes diktatúrák ellen megmozduló néptömegeket. Egy idősebb férfi nem osztotta túlságosan a lelkesedésemet. „A káosz és a vér kora jön” – mondta. Nem hallgattam rá, átmentünk Tobrukba, Tobrukból Bengáziba, én pedig megírtam lelkes cikkeimet az „átmeneti nemzeti tanács” nehézségeiről és Kadhafi megbuktatásáról.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!