hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Létrejött a New York-, Budapest-, Tel-Aviv-tengely”
– mondja Kiszelly Zoltán politológus

2017. 08. 21.
– A nemzetközi diplomáciában nem számít gyakorinak, hogy egy miniszterelnök három-négynapos látogatást tesz egy kollégájánál, ráadásul Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor esetében egy kifejezetten jó hangulatú, baráti találkozóról beszélhetünk. Melyek azok a közös pontok, amelyek ezt az atmoszférát megalapozták?

– Az egyik legfontosabb a szuverenitás, a nemzeti önrendelkezés kérdése, amelyre Izraelben és Magyarországon is nagy hangsúlyt fektetnek. Nem véletlen, hogy mindkét miniszterelnök üdvözölte Donald Trump megválasztását, és az Obama utáni korszaktól azt várták, várják, hogy Amerika politikája megváltozik Izrael, illetve Magyarország kapcsán is. Az is hangsúlyos szempont, hogy az ellenségem ellensége a barátom: az izraeli kormány éppoly kritikus Soros Györggyel és az általa képviselt demokráciaexporttal kapcsolatban, mint ahogy a magyar kormány. És természetesen Izraelnek, mint ahogy bármely országnak, amely az Európai Unióval kiemelt kapcsolatot ápol, rendkívül fontos, hogy többirányú kapcsolatrendszere legyen. Nyilvánvalóan Orbán Viktornak is érdeke volt, hogy a jelenleg Magyarország által elnökölt V4-eket helyzetbe hozza, amire kevés jobb alkalom kínálkozott volna, mint egy találkozó az izraeli kormányfővel.

– Melyik miniszterelnök mit nyert ezzel a találkozóval?

– Csaknem három évtized után látogatott izraeli miniszterelnök Magyarországra, ami egyértelmű politikai siker, nemcsak európai szinten, hanem „házon belül” is, hiszen az ellenzék Orbán Viktor elszigeteltségéről beszél. A magyar miniszterelnök annak is örülhet, hogy Izrael levette az antiszemitizmus vádját Magyarországról a Soros-plakátokkal kapcsolatban. Még a látogatás előtt visszavonták a budapesti izraeli nagykövet nyilatkozatát, amely szerint a plakát-kampány gerjeszti az antiszemitizmust, gyűlöletet és félelmet szít. Izraelnek is fontos, hogy olyan szövetségesekre találjon, mint Magyarország, akik például nem bojkottálják az úgymond megszállt területekről származó izraeli termékek kereskedelmét. És arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Trump elnök kiadta a jelszót, hogy a NATO-tagországoknak a GDP 2 százalékát hadi kiadásokra kell költeniük – Izraelnek pedig remek biztonságtechnikai és haditechnikai termékei vannak. Tizenöt éve ők újították föl a román légierő orosz gépeit, tehát van tapasztalatuk a szovjet– orosz technika NATO-kompatibilissé tételében is. Vagyis szeretnék bővíteni a hadiiparuk piacát. Ezen kívül a látogatás nyilván azért is fontos Netanjahu számára, mert Budapesten él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, mi több, a zsidóság egyfajta rene szánszának lehetünk tanúi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!