hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 10.06. (XXI/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Miért? - A tömeggyilkosságok motivációs háttere

Amikor azt látjuk, hogy látszólag normális emberek egyik pillanatról a másikra véreskezű gyilkosokká válnak, felmerül a kérdés: hogyan jut el valaki odáig, hogy ismeretlenek tucatjait mészárolja le? Hogyan lesz valakiből tömeggyilkos? Mi készteti arra, hogy a végén magával is végezzen? Mit akar üzenni ezzel a világnak?

Függetlenednének - Autonómiatörekvések az EU-ban

Úgy tűnik, újabb válsággal kell szembenéznie az Euró­pai Uniónak, az európai integráció ugyanis regionális szinten is repedezni látszik. A kontinensen az önálló köztársasággá alakulásukról népszavazást tartó katalánokon kívül több olyan nemzetet és régiót találunk, melyek nagyobb autonómiát, vagy akár teljes függetlenséget szeretnének maguknak kivívni.

Miért? - A tömeggyilkosságok motivációs háttere

Amikor azt látjuk, hogy látszólag normális emberek egyik pillanatról a másikra véreskezű gyilkosokká válnak, felmerül a kérdés: hogyan jut el valaki odáig, hogy ismeretlenek tucatjait mészárolja le? Hogyan lesz valakiből tömeggyilkos? Mi készteti arra, hogy a végén magával is végezzen? Mit akar üzenni ezzel a világnak?

Függetlenednének - Autonómiatörekvések az EU-ban

Úgy tűnik, újabb válsággal kell szembenéznie az Euró­pai Uniónak, az európai integráció ugyanis regionális szinten is repedezni látszik. A kontinensen az önálló köztársasággá alakulásukról népszavazást tartó katalánokon kívül több olyan nemzetet és régiót találunk, melyek nagyobb autonómiát, vagy akár teljes függetlenséget szeretnének maguknak kivívni.

Milyen székely lobbi az, amelynek nincs washingtoni irodája?

Nemzetiségi alapú, területi autonómia saját intézményrendszerrel, részben állami forrásokból finanszírozva, hivatalos magyar nyelvvel – nagy vonalakban így foglalható össze a Székelyföldi Autonómia nagy álma. Az elképzelés realitásáról Stefano Bottoni történészt, a téma kutatóját kérdeztük.  

Belföld

Van egy-két titkos ellenfelem a kormány környékén

Szíve szerint nem indulna többször a főpolgármesteri tisztségért Tarlós István, aki négy év megszakítással 1990 óta tölt be városvezetői tisztséget előbb Óbudán, majd a főváros élén. Tarlóst az Orbán Viktorhoz, illetve Demszky Gáborhoz fűződő kapcsolatáról is kérdeztük, és az interjú során váratlanul az is kiderült, hogy legalább két személyt, Lázár Jánost és Lányi Andrást tiszteli azok közül, akikkel az elmúlt években össze­csapott.

Az MSZP összeomlása

Mint arról az atv.hu elsőként beszámolt, hétfőn lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László. Bukása alighanem a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb politikai pártjának végét is jelenti, hiszen Botka László közös ellenzéki listára és egyéni jelöltekre vonatkozó javaslata valószínűleg az utolsó kísérlet volt arra, hogy az MSZP mint érdemi, önálló politikai erő felszínen tudjon maradni.

Bajnai kinyírása vezetett a Fidesz kétharmadához

Kovács László, az MSZP korábbi elnöke úgy látja: az MSZP-nek még nincs vége, de Botka visszalépése egyértelmű. Botkához hasonlóan úgy látja: vannak olyan MSZP-vezetők, akik nem bírálják téttel bíró kérdésekben a Fideszt.

„Nem a klasszikus csatornákon keresztül”

Teljes a zűrzavar az ellenzék bal oldalán. A Magyar Progresszív Mozgalom (MPM) azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy Botka Lászlót megbuktassa, de az ő szempontjukból sikeresnek mondható akció után joggal merül fel a kérdés, mihez nyúlnak hozzá a közel­jövőben.

Elhalasztott záróra

Nem szavazta meg a kötelező éjféli zárórát a fővárosi bulinegyed kocsmáiban az erzsébetvárosi önkormányzat, így maradhat a nonstop nyitva tartás és az azzal járó felfordulás. A Fidesz-KDNP-s képviselőcsoport javaslatára ugyanis helyi népszavazásra bocsátják a záróra-kérdést, amire legkorábban egy év múlva kerülhet sor. A kialvatlan lakóknak sovány vigasz, hogy a hatóságok és a vendéglátósok ezentúl többet takarítanak és többen őrzik a rendet.

Hit és értékek

A győzelem kézikönyve

Amikor először olvastam, még angolul, Gorka Sebestyén könyvét, azonnal egy másik mű jutott eszembe. Natan Saranszkij magyarul is megjelent könyve, A demokrácia védelmében ír a diktatúra és a zsarnokság ellen hasonló morális elkötelezettséggel és egyben bátor szókimondással, mint Gorka. Pedig a két szerző földrajzilag nagyon kü-lönböző utat járt be: Saranszkij a Szovjetunióban zsidó „refjúznyikként” a Gulág poklán át jutott el Izraelbe, míg Gorka apja antikommunista ellenállóként az ÁVH váci siralomházából jutott ki 1956 után Londonba, majd pedig fia, Sebestyén innen az Egyesült Államokba. De mégis, a kommunizmusról szerzett keserű tapasztalataik mindkettejüket segítették abban, hogy világos tisztánlátással írjanak a korunkat és jövőnket fenyegető újabb diktatúráról, az iszlám radikalizmusról.

HÁTTÉR

Férfibajok - A feminizmus elhallgatott mellékhatásai

Közismert, hogy a feminizmus egyre nagyobb hatással van a társadalmi szerepekre. Egy svájci professzor szerint azonban mindez egyáltalán nem pozitív folyamat: a férfiakra gyakorolt hatása akkora kárt okozott, amit szinte csak teljes összefogással lehetne visszafordítani, ám a probléma még meg sincs nevezve. Walter Hollstein szerint, ha így megy tovább, a férfiak számára nem létezik pozitív jövő – és ezt a hölgyek is bánni fogják.

Pszichopata apa, tömeggyilkos gyerek

– Elképzelhetőnek tartja, hogy valaki 60 éves kor fölött büntetlen előélet után ennyire hirtelen „kattanjon be”?

A magyarok családpártiak, de ez még kevés

A kormány álláspontja szerint a népességfogyás problémáját nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani. Az indoklás szerint megfelelő családpolitikával elérhető, hogy 2030-ra az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszám elérje a 2,1-et, s ezáltal biztosítható legyen a népesség tisztán biológiai reprodukciója. Többek között ennek realitásáról, a családpolitika hatékonyságáról, illetve népesedési kilátásainkról Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

„A nemzeti határok az akadályok”

Létezik-e Soros-terv? Sokan azt mondják, hogy csak az orbánista üldözési mánia megnyilvánulása a legújabb kormányzati konzultáció. Valóban igaz ez? Teljesen jogos kétkedve fogadni a politikai propaganda minden formáját, hogy a ravasz rókák terveiben ne mi legyünk a hollók, és a sajtunk megmaradjon. Nézzük meg az ügyet közelebbről! A Népszava kritizálja a Sorost bíráló kormányzati kérdőívet:

Szegény gazdagok

Mennyire tartaná magát boldog embernek, ha nyerne egy óriási pénzjutalommal járó versenyen? És mennyire tartaná magát boldognak egy évvel az esemény után? Ha azt gondolja, hogy a pénz mennyisége miatt rendkívül boldog lenne, téved.

KÁVÉSZÜNET

Generációk megrontója

A permanens pornóforradalom mai mélységeihez mérve – amikor a 4D virtuális valóság fantázialényei és mesterséges intelligenciával felfokozott szexrobotok serege áll készen minden vágy azonnali élethű kielégítésére – anakronisztikusnak tűnik, hogy mindezért a drámai zuhanásért egy színes magazin alapítóját és újságja hírhedt középső, kinyitható oldalait tegyük felelőssé, pedig mégiscsak erről van szó. A most 91 éves korában elhunyt Hugh Hefner volt ugyanis az, aki a korábban csak a civilizált társadalom perifériáján és azon kívül megtűrt pornográfiát behozta a családi nappalikba. A Playboy magazin olyan mocskos áradat előtt nyitotta meg a kaput, ami azóta mindent elárasztott, a mozivászontól a telefonokon át a nagyvárosi utcákig.

Édes élet – joghurttal

A joghurt rendkívül sokoldalú finomság: egészséges és igen változatos formában felhasználható élelmiszer. Nemcsak önmagában alkalmas egy kis nassolásra, de még sütemények készítéséhez is felhasználható.

Az vagy, amit megeszel?

„Idegmérget találtak az újhagymában”; „Magyar tojásokban is kimutatták a rovar­irtó szert”; „Egy uniós vizsgálat kiderítette, hogy a brokkolival, a szőlővel, a banánnal és a paprikával is érdemes vigyázni”; „A magyar paprikában igen sokszor magas a növényirtók szintje” – csak né­hány idei szalagcím az élelmiszerbotrányok kapcsán. Szinte nincs is olyan élelmiszer, ami ne keveredett volna gyanúba az elmúlt évek során. De vajon a jelenség mennyire általános, és mennyire veszélyes közegészségügyileg? Hogyan lehet tudatosan vásárolni ilyen termékekből, és mi jelenthet egyáltalán garanciát? Minde­zekről a fontos és aktuális kérdésekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatta lapunkat.

A felejthetetlen Szabó Magda

Amikor 1996-ban Beatrix holland királynő Magyarországra látogatott, megkérdezték tőle, hogy a hivatalos programon kívül mit szeretne megtekinteni. Azt válaszolta: „a helyet, ahol Emerenc lakott”. Emerenc, Szabó Magda Femina-díjas regénye, az Ajtó központi alakja. A Júlia utcában, nem messze az író otthonától, egy ódon villalakásban élt Szőke Juliska néni, akiről Szabó ház­ve­ze­tő­nőjét, Emerencet mintázta, és akinek legendás ajtaja mögé senkinek sem sikerült benéznie, egyedül csak Magdának. Az egyik legnépszerűbb magyar író száz éve született.

Dubaji sci-fi, ami már valóság

A legek hazájában, Dubajban az elmúlt hónapok sem teltek tétlenül, hiszen sorra rukkoltak elő olyan technológiai újdonságokkal, amelyek a rendőrség, tűzoltóság munkáját és a hétköznapokat hivatottak megreformálni. Nem kizárt, hogy néhány hasznos vívmány előbb-utóbb Európában is otthonra lel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!