hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok családpártiak, de ez még kevés
Kapitány Balázs a népesedési kilátásokról, családpolitikáról és migrációról

2017. 11. 07.
A kormány álláspontja szerint a népességfogyás problémáját nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani. Az indoklás szerint megfelelő családpolitikával elérhető, hogy 2030-ra az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszám elérje a 2,1-et, s ezáltal biztosítható legyen a népesség tisztán biológiai reprodukciója. Többek között ennek realitásáról, a családpolitika hatékonyságáról, illetve népesedési kilátásainkról Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

– Spéder Zsolttal közösen jegyzett elemzésükben (Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról – Osiris, 2016.) arról írnak, hogy tíz éve még lett volna esély Magyarországon a tisztán biológiai reprodukcióra. Most miért nincs?

– Egyszerűen azért, mert kifutottak a szülőképes korból az utolsó nagy létszámú generáció hölgytagjai. Ők az úgynevezett Ratkó-unokák, a hetvenes évek közepén született második nagy nemzedék, amelynek a tagjai viszont már jóval kevesebb gyermeket vállaltak, mint a szüleik. Ha ugyanannyit vállaltak volna, akkor a népességcsökkenés még egy-két évtizedes távlatban megállítható lett volna.

– A népességfogyás tehát hosszabb távon elkerülhetetlen?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!