hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dubaji sci-fi, ami már valóság

2017. 11. 07.
A legek hazájában, Dubajban az elmúlt hónapok sem teltek tétlenül, hiszen sorra rukkoltak elő olyan technológiai újdonságokkal, amelyek a rendőrség, tűzoltóság munkáját és a hétköznapokat hivatottak megreformálni. Nem kizárt, hogy néhány hasznos vívmány előbb-utóbb Európában is otthonra lel.

Az elképzelések szerint 2030-ra a dubaji járőröző rendőrállomány negyedét fegyvertelen robotokkal fogják biztosítani. Ebben a szellemben idén szolgálatba állították az első ember nagyságú robotrendőrt, mely fekete, fehér és zöld színekben tűnik fel, kerekeken közlekedik, kb. 170 cm magas, és nagyjából 100 kg-ot nyom. Érzelemfelismerő szenzorjaival 1,5 méteren belül érzékeli az ember testbeszédét, így felismeri a vizsgált személy aktuális érzelmi – vidám, szomorú, esetleg ingerült – állapotát. Ha a robot búsulást érzékel, fejlesztőinek köszönhetően megpróbálja az érintett személyt felvidítani.

A robotzsarunak a kommunikáció sem okoz problémát, hiszen akár hat nyelven – arab, angol, orosz, kínai, francia, spanyol – is képes megszólalni. A mellkasába egy érintőképernyős számítógépet építettek, melyen keresztül az állampolgárok bűncselekményt tudnak bejelenteni a központba, de szabálysértési bírság költségének a kiegyenlítésére is lehetőség nyílik a robotrendőrnél. Az érdeklődők információt is kérhetnek az elektromos zsarutól, „akinek” feladatköréhez tartozik a parkolási bírságok kiszabása is. A beépí­tett kamerák használatával képes körözött személyek azonosítására, és ennek a rendőrőrs felé történő bejelentésére, továbbá gyanús csomagok megvizsgálására is kiválóan alkalmazható a barcelonai PAL Robotics által épített és a dubaji rendőrség által programozott robot.

Nyár közepe óta tesztelik Dubajban a szingapúri startup, az OTSAW Digital által gyártott, O-R3 elnevezésű önjáró rendőrautót. Az elektromos autó a másik eleme annak a tervnek, hogy bő 10 év múlva a rendőrségi állomány 25 százaléka robot legyen. A hőkamerákkal, szenzorokkal, optikai érzékelőkkel felszerelt autó kikerüli az útjában levő akadályokat, felismeri a rendszámokat és az arcot. Ennek köszönhetően azonnal jelez, ha egy olyan autót érzékel, amit a rendszáma alapján köröznek, mert például lopott. Ugyanez érvényes az arc alapján beazonosított keresett személyekre is. Azonfelül, hogy riadóztatja a központot baj esetén, az okos jármű maga is akcióba lendül, és a nyomába ered a bűnözőnek. Abban az esetben, ha olyan területre tér az üldözött, ahova a jármű nem tudja követni – például beugrik egy csónakba –, a kocsihoz tartozó önjáró drón fogja átvenni a megfigyelést és a követést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!