hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az vagy, amit megeszel?
Valóban szennyezett az élelmiszer?

2017. 11. 07.
„Idegmérget találtak az újhagymában”; „Magyar tojásokban is kimutatták a rovar­irtó szert”; „Egy uniós vizsgálat kiderítette, hogy a brokkolival, a szőlővel, a banánnal és a paprikával is érdemes vigyázni”; „A magyar paprikában igen sokszor magas a növényirtók szintje” – csak né­hány idei szalagcím az élelmiszerbotrányok kapcsán. Szinte nincs is olyan élelmiszer, ami ne keveredett volna gyanúba az elmúlt évek során. De vajon a jelenség mennyire általános, és mennyire veszélyes közegészségügyileg? Hogyan lehet tudatosan vásárolni ilyen termékekből, és mi jelenthet egyáltalán garanciát? Minde­zekről a fontos és aktuális kérdésekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatta lapunkat.

Míg egyesek szerint Európában biztonságosabb az élelmiszer-ellátás, mint valaha, addig mások véleménye az, hogy az élelmiszeripar az éle­tünkre tör; vannak, akiknek az a meg­győződése, hogy az igazság valahol a kettő között található. Nyilván a sok megalapozatlan rémhír terjedése mellett mindenképp indokolt az elővigyázatosság.

A 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia (ÉLBS) az elkövetkező tíz évre meghatározza az élelmiszerlánccal kapcsolatos legfontosabb célokat és feladatokat, valamint új, korszerű alapokra helyezi az élelmiszerlánc-biztonság szereplőinek viszonyát. A stratégiában megfogalmazott jövőkép lényege az, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, előállításuk, kereskedelmük, felhasználásuk, vagy fogyasztásuk során tudatosságot és felelősséget tanúsítson minden szereplő. Ezt az átfogó feladatot 4 stratégiai cél és 11 program bontja tovább.

„A stratégia letéteményese a NÉBIH, melynek létrehozását megelőzően sem az állampolgárok, sem a gazdasági szereplők számára nem volt jól azonosítható állami felelőse az élelmiszerlánc-biztonságnak. Az élénk közkapcsolati rendszer kialakítása, a nyitott, edukatív és tudatos kommunikáció fontossága mind hozzájárult ahhoz, hogy a NÉBIH egy hiteles, jól beazonosítható hivatallá váljon. A közigazgatásban egyedülálló módon létrejött egy ingyenesen hívható panaszbejelentő zöldszám, hogy az állampolgárok az élelmiszerekkel kapcsolatos valamennyi problémájukat gyorsan és hatékonyan jelezni tudják. A zöldszámra évente mintegy tízezer hívás érkezik” – közölte érdeklődésünkre a NÉBIH.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!