hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért? - A tömeggyilkosságok motivációs háttere

2017. 10. 05.
Amikor azt látjuk, hogy látszólag normális emberek egyik pillanatról a másikra véreskezű gyilkosokká válnak, felmerül a kérdés: hogyan jut el valaki odáig, hogy ismeretlenek tucatjait mészárolja le? Hogyan lesz valakiből tömeggyilkos? Mi készteti arra, hogy a végén magával is végezzen? Mit akar üzenni ezzel a világnak?

Október első napján helyi idő szerint késő este a 64 éves Stephen Paddock a Las Vegas-i Mandalay Hotel 32. emeletéről elkezdett tüzet nyitni a közelben koncertező 40 ezres tömegre. A felhalmozott fegyverarzenállal a milliomos ingatlantulajdonos összesen 59 embert ölt meg és további 527-et megsebesített. Ezzel a Las Vegas-i lett minden idők leghalálosabb tömeglövöldözése az Egyesült Államokban. A sajtó pillanatok alatt számos információt kiderített az elkövetőről, s elkezdte keresni a lehetséges indítékokat. Az Iszlám Államtól kezdve, a szélsőséges baloldali radikálisokon keresztül a szerencsejáték-függőségig sokféle ok állhat a háttérben. Szociológusok, pszichiáterek és kriminológusok már évek óta vizsgálják, milyen közös pontok lehetnek a legkegyetlenebb tömeggyilkosokban.

Kié a felelősség?

Alapvetően két tudományos perspektíva létezik az erőszakos bűncselekmények magyarázatára: az individuális és a társadalmi modell. Az előbbi szerint minden embernek a saját döntése, hogy elkövet-e valamit, vagy sem. A zavart állapot, a félelem és az agresszió valóban ösztönzőleg hathat, de sok embernél ezek nem vezetnek erőszakhoz. Így tulajdonképpen az ember egyéni felelőssége, hogy enged-e ezeknek a destruktív érzéseknek. A társadalmi modell viszont a környezet felelősségét vizsgálja, mely szerint a nem megfelelő szociális háló és környezet elősegítheti a drámai események megtörténtét.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!