hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A győzelem kézikönyve
Gorka Sebestyén bestsellere magyarul is

2017. 10. 05.
Amikor először olvastam, még angolul, Gorka Sebestyén könyvét, azonnal egy másik mű jutott eszembe. Natan Saranszkij magyarul is megjelent könyve, A demokrácia védelmében ír a diktatúra és a zsarnokság ellen hasonló morális elkötelezettséggel és egyben bátor szókimondással, mint Gorka. Pedig a két szerző földrajzilag nagyon kü-lönböző utat járt be: Saranszkij a Szovjetunióban zsidó „refjúznyikként” a Gulág poklán át jutott el Izraelbe, míg Gorka apja antikommunista ellenállóként az ÁVH váci siralomházából jutott ki 1956 után Londonba, majd pedig fia, Sebestyén innen az Egyesült Államokba. De mégis, a kommunizmusról szerzett keserű tapasztalataik mindkettejüket segítették abban, hogy világos tisztánlátással írjanak a korunkat és jövőnket fenyegető újabb diktatúráról, az iszlám radikalizmusról.

Elgondolkodtam, miért tudnak a kelet-európai gyökerekkel rendelkező tudósok, elemzők gyakran sokkal valóságszerűbben írni az iszlámról, mint nyugati kollégáik. Nem az elméleti felkészültségben van a különbség, ezt nagyszerű nyugati orientalisták – mint például Bernard Lewis – kiváló művei egyértelműen bizonyítják. De míg a mai nyugat-európai vagy amerikai szerzők egy szabad világban nőttek fel, amelyben nehéz elképzelni ennek a szabadságnak az elvesztését, az olyanok, mint Saranszkij vagy a Gorka család ismeri azt, milyen egy félelmekkel, megalkuvásokkal és elnyomással átszőtt világban élni. És ismerik azt a mámorító érzést is, hogy milyen kikerülni ennek a sötét felhőnek az árnyéka alól. Mint ahogy azt is tudták, hogy a szabadságnak ára van és ezt az árat érdemes vállalni, mert a gonosz – bármilyen pöffeszkedve állítja magáról, hogy örökre itt marad, sőt egyedülivé válik – egyszer csak hirtelen eltűnik, semmivé lesz. Így történt a kommunizmussal, és ez ad a kelet-európaiaknak több reményt arra, hogy érdemes ellenállni az új elnyomással szemben.

„Semmi kétség, hogy az európai civilizációra a muzulmán fundamentalizmus jelenti a legnagyobb veszélyt és ez összefügg az identitás kérdésével. Európában azt mondták, hogy két generáció alatt teljesen eltüntetik az emberek eredeti identitását. Először a marxisták próbálták meg ezt, majd utána jött a posztmodern, multikulturális kísérlet. A második világháború után az emberek úgy érezték, hogy a háború a nacionalizmus miatt tört ki, ezért ki akarták szorítani a nacionalizmust. Azt mondták, kezeljük a világ minden kultúráját egyenlőként: mindegy, kik jönnek a muzulmán világból, nem fontosak az elveink, mert minden kultúra és minden rezsim relatív. A demokratikus társadalmaknak ma nincs identitásuk. Szemben áll velük azonban egy olyan társadalom, amelynek van identitása, és igen erősek a vallásos hiedelmei, de nem kötelezte el magát a demokrácia mellett. Senki nem követelte meg tőlük, hogy integrálódjanak a demokratikus Európába. Láthatjuk: Európa hirtelen teljesen tehetetlennek érzi magát.” – nyilatkozta Saranszkij 2008-ban a Heteknek, és ma láthatjuk, hogy a közel tízéves figyelmeztetése milyen pontosnak bizonyult.

A könyv megvásárolható a kiadó weboldalán:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!