hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A felejthetetlen Szabó Magda

2017. 11. 07.
Amikor 1996-ban Beatrix holland királynő Magyarországra látogatott, megkérdezték tőle, hogy a hivatalos programon kívül mit szeretne megtekinteni. Azt válaszolta: „a helyet, ahol Emerenc lakott”. Emerenc, Szabó Magda Femina-díjas regénye, az Ajtó központi alakja. A Júlia utcában, nem messze az író otthonától, egy ódon villalakásban élt Szőke Juliska néni, akiről Szabó ház­ve­ze­tő­nőjét, Emerencet mintázta, és akinek legendás ajtaja mögé senkinek sem sikerült benéznie, egyedül csak Magdának. Az egyik legnépszerűbb magyar író száz éve született.

Október 5-én ünnepelné századik születésnapját Szabó Magda. A legtöbb – több mint negyven – nyelvre lefordított magyar író a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, a hazai olvasóközönség kedvence. Külföldön is szép számmal akadnak rajongói.

Az 1989 utáni kultúrpolitika mint a polgári értékek képviselőjét, a kommunista rendszer üldözöttjét állítja fókuszába, holott az író megtalálta a hangot Aczél Györggyel, de Kardos György, a Magvető Könyvkiadó igazgatója (korábban az Államvédelmi Hatóság alezredese) sem állta útját 1958-tól felfelé ívelő pályájának. A költőnek indult, mélyen kálvinista Szabó ugyanakkor 1949-től valóban nem publikálhatott, a hatalom visszakövetelte tőle a pár nappal korábban neki ítélt Baumgarten-díjat, száműzték az irodalmi életből, és állásából is elbocsátották. A hallgatás éveiben tanárként dolgozott és gyerekeknek írt.    

Visszaemlékezése szerint az 1956-os forradalom idején rettegve zárkózott be fürdőszobájukba, és saját maga megnyugtatására elkezdte írni verses meséjét, a Bárány Boldizsárt. A gépfegyver-kelepeléssel párhuzamosan készült el a tizennyolc bégetésből álló terápiás túlélőmese, amellyel azóta generációkat nyugtattak meg és ringattak el szüleik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!