hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 11.17. (XXI/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hova vezet a hollywoodi botránysorozat?

Ahogy telnek a hetek a Weinstein-ügy kirobbanása óta, egyre durvább és ocsmányabb csontvázak dőlnek ki az álomgyár szekrényéből. Sokan bizakodóak, remélve, hogy végleg véget ér a „perverz férfiak rémuralma”, ám a történelem óva int minket minden­nemű naivitástól.

A félholdak csatája

A Szaúd-Arábiában elinduló változásokról szólt múlt heti címlapsztorink. Most egy amerikai-izraeli geopolitikai szakértőt, Shay Hershkowitzot kérdezzük arról, milyen kimenetele lehet az eseményeknek az egész térségre nézve?

Lehetnek-e szélsőséges iszlamisták a német fegyveres erőkben?

Vita Németországban: diszkriminálják-e a muszlim rendőröket és katonákat a fegyveres testületeknél? És megbújhatnak-e az al-Kaida vagy az Iszlám Állam szimpatizánsai a török vagy bevándorló hátterű rendőrök és katonák között?

Belföld

Elsétáló devizaadósok? - Végrehajtás után mentőövet kaphatnak

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett ismét megígérte az állam az elsétálási jog lehetőségét a devizahitel-károsultak számára. Eszerint a végrehajtás után fennmaradó banki tartozásokat elengednék. Ez könnyebbség lenne az érintetteknek, de a lakásproblémájukat nem oldaná meg.

Mire elég a hatalmas Fidesz-előny?

Bizonyos mérések szerint a Fidesz soha nem látott mértékben vezeti a népszerűségi listát, Orbán Viktort pedig többen akarják ismét kormányfőnek, mint kihívóit együttvéve. Ennek ellenére a Fidesz gőzerővel fűti saját szavazóbázisát, és aktívan ügyködik az ellenzéki oldal megosztásán és az optimális egyensúly visszaállításán.

HISZ 30.

30. születésnapját ünnepli idén a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ): a jeles dátumot a szervezet egy négyhetes, országos adomány­sorozattal ünnepelte októberben. A Szeretetszolgálat 1987 őszén néhány aktivistával indult útra – ma pedig már országos lefedettségű hálózattal rendelkezik, sőt: a ha­tárokon túlra is kiterjedő munkát végez. A szervezet önkéntesei évről évre tízezreknek tudnak segítséget nyújtani.

Hit és értékek

Keresztények és mágusok küzdelme Amerika lelkéért

Egymillió – ennyi tagja van már annak a „neopogány ébredésnek”, ami az egyre gyengülő spirituális kereszténység vákuumában igyekszik teret nyerni magának. A belső szobákban zajló „imaháború” résztvevői hiszik: a szavaik tétje a nemzet jövője.

Amerikában elkészült a világ legnagyobb Biblia-múzeuma

A Capitoliumtól két sarokra lévő hatalmas, nyolcszintes és 40 ezer négyzetméter összalapterületű intézményt egy milliárdos keresztény üzletember hozta létre, 500 millió dolláros alapítói támogatással.

HÁTTÉR

Az európai eszme lett Németország államvallása

A németek „több Európát” retorikája azt jelenti, hogy Berlin a saját képére akarja formálni Európát – állítja Paul Lever új  könyvében.

Nincs idő sírni - Szociális ellátás nonprofit alapon

„Itt kicsi a fluktuáció, mivel kevés lakónkat veszítjük el idő előtt, így sokat kell várni a bejutásra” – mondja Vízvári Csilla, az Irmák Nonprofit Kft. vezetője. A társaság civil fenntartó­ként elképesztő haté­kony­sággal működtet három, időseket és 18 év feletti, fogyatékkal élőket ellátó szociális intézményt.

Paradicsom helyett marihuána

Könnyen lehet, hogy a jövő egyik legjövedelmezőbb kertészeti ágazata a kannabisztermesztés lesz – az orvosi marihuána terjedése, a gyógyszeripar erőteljes érdeklődése és nem utolsó sorban a legalizálásra való törekvések miatt cégek sora készül arra, hogy „füvet” termesszen.

Az izlandi modell

Az Európa-bajnokságot követően Magyarország 18. helyen állt a FIFA világranglistán – jelenleg az 53. Izland ugyanakkor az Eb után 22. volt, most pedig a 21. helyen áll – és velünk ellentétben kijutott a világbajnokságra. Mi a titka a bő 300 ezer lelkes szigetországnak?

Immunerősítő probiotikumok

A tudósok mindmáig csak a baktériumoknak kis hányadát ismerik vagy azonosították. Hivatalosan csupán néhányat nyilvánítottak „jónak”, őket hívjuk probiotikumoknak.

Korszerű babatáplálás

A babák táplálására a legtöbb szakember a szoptatást tartja a legjobb és legegészségesebb megoldásnak. Azonban a tápszerek is tartalmazzák a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat.

KÁVÉSZÜNET

Jó időben, rossz időben

Ősszel legszívesebben a négy fal között maradnánk egy jó takaróval és sok meleg teával felszerelkezve. Ám a lakáson átszáguldó gyermekünket látva rájövünk: ide kiadós séta és közös játék kell.

Csak óvatosan!

Egyre több időt töltenek a felhasználók interne­te­zés­sel, és ezzel együtt nő a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma is. Némi körültekintéssel és tájékozódással azonban sok bosszúság elkerülhető.

Vissza a középkorba

A zempléni aranybányászat már a múlté, de így is igazi kincsekre lelünk, ha odalátogatunk. Mélyszegénységgel küzdő falvak és gyönyörű vulkanikus eredetű hegyek között haladunk Pálháza felé. Túrázni indultunk, de megakad a szemünk egy vízimalmot jelző táblán. Ha már itt járunk, letérünk a tábla irányába, ami jól láthatóan egy magánterületen vezet át. Némi habozás után átvágunk a szép új épület irányába. Leparkolnánk a vízimalom épülete előtt, de alighogy kiszállunk két nagy fehér kutya hangos ugatással jelzi, hogy túllőttünk a célon. Nincs más, csak a meghátrálás, vissza az autóba. A kutyák a terület végéig megadják a tiszteletet az autónak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!