hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vissza a középkorba
A rejtélyes kék csiga nyomában

2017. 12. 15.
A zempléni aranybányászat már a múlté, de így is igazi kincsekre lelünk, ha odalátogatunk. Mélyszegénységgel küzdő falvak és gyönyörű vulkanikus eredetű hegyek között haladunk Pálháza felé. Túrázni indultunk, de megakad a szemünk egy vízimalmot jelző táblán. Ha már itt járunk, letérünk a tábla irányába, ami jól láthatóan egy magánterületen vezet át. Némi habozás után átvágunk a szép új épület irányába. Leparkolnánk a vízimalom épülete előtt, de alighogy kiszállunk két nagy fehér kutya hangos ugatással jelzi, hogy túllőttünk a célon. Nincs más, csak a meghátrálás, vissza az autóba. A kutyák a terület végéig megadják a tiszteletet az autónak.

Közben utánunk ered egy autó, és a benne ülő nagyon kedvesen visszainvitál bennünket: „a kutyák már csak ilyenek”. Később kiderül, ő a molnár felesége. Tehát ha valaki arra jár, nyugodtan vágjon át a magánterületnek kinéző telepen, vegye fel a küzdelmet a kutyákkal, ha ott vannak, és bátran nyisson be a malomba. Végtére is kincset keresni nem könnyű munka.

Ahogy belépünk az ajtón, el is ámulunk. Egy igényes kis kávézó-teázó jellegű helyiségbe toppanunk, aminek az egyik sarkában, a búbos kemencében sül a lepény. Ez az odavezető úton sorjázó májzsugorító kiskocsmák után maga a megkönnyebbülés.

A középkori malom és a hozzátartozó sütőház családi vállalkozás. A helyi pék, Moravszky József álmodta meg, és a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatásával készült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!