hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izlandi modell
Focisiker mint ifjúságpolitikai melléktermék

2017. 12. 15.
Az Európa-bajnokságot követően Magyarország 18. helyen állt a FIFA világranglistán – jelenleg az 53. Izland ugyanakkor az Eb után 22. volt, most pedig a 21. helyen áll – és velünk ellentétben kijutott a világbajnokságra. Mi a titka a bő 300 ezer lelkes szigetországnak?

 

Meglepően hangozhat, de úgy tűnik, minden a züllött tinédzserekkel kezdődött. 1998-ban a szigetország fiatalsága romokban hevert. Azon 15-16 évesek aránya, akik a megelőző egy hónapban legalább egyszer berúgtak, a teljes korosztály csaknem felét (42 százalékát) tette ki. A fiatalok csaknem egyötöde (17 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy már kipróbálta a marihuánát, és 23 százalékuk napi szinten dohányozott egy kérdőíves felmérés eredményei szerint. Az izlandi politikusok kidolgoztak egy komplex megelőző stratégiát. Ma már Izlandon nem lehet alkohol- és dohányipari termékeket reklámozni, előbbi vásárlását húsz, utóbbiét pedig tizennyolc év alattiak számára teljesen meg is tiltották. A tizenhárom és a tizenhat év közötti tinédzserek számára „kijárási tilalom” (!) van érvényben télen este tíz óra, nyáron pedig éjfél után. Mindezek mellett kötelezővé tették, hogy szülői szervezetek alakuljanak minden oktatási intézményben, és folyamatosan hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a szülők minél több időt töltsenek a gyerekeikkel.

Mielőtt legyintenénk az izlandi példára, érdemes megnézni a két társadalom közti különbséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!