hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Immunerősítő probiotikumok
Joghurttal a nátha ellen

2017. 12. 15.
A tudósok mindmáig csak a baktériumoknak kis hányadát ismerik vagy azonosították. Hivatalosan csupán néhányat nyilvánítottak „jónak”, őket hívjuk probiotikumoknak.

Ezeknek pedig legfőbb forrása számunkra a joghurt. E hasznos baktériumok egyébként feltehetően évezredek óta támogatják az emberiség egészségét. Elődeink valószínűleg ösztönösen éreztek rá, mely fajtáktól kell tartózkodniuk (ilyenek például az étel rothadását kiváltó kórokozók), és melyek azok, amelyek tartósításra, kellemes ízhatás elérésére vagy az egészségi állapot javítására alkalmasak.

A világ minden táján találhatók olyan hagyományos, speciális, helyi készítésű ételek, amelyeket jó baktériumok érlelnek, más szóval fermentálnak. A folyamat során savak keletkeznek, ami kellemes savanykás ízt eredményez. Így jött létre hajdanán például a joghurt és az aludttej is.

A fermentációnak nemcsak egészségügyi hatásai voltak, hanem az ételek tartósítására is szolgált. Hazánkban a legismertebb fermentált ételek a kovászos uborka, a savanyú káposzta, de a kovászos kenyér készítésében is szerepet játszanak a hasznos mikrobák. A franciák egyes sajtjai, vagy a crème fraîche, illetve egyes szalámik is így készülnek. Ázsiában a szójaszósz, a misoleves, a koreai kimcshi, az indiai lassi italok szintén tartalmaznak hasznos baktériumokat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!