hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elsétáló devizaadósok? - Végrehajtás után mentőövet kaphatnak

2017. 11. 16.
A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett ismét megígérte az állam az elsétálási jog lehetőségét a devizahitel-károsultak számára. Eszerint a végrehajtás után fennmaradó banki tartozásokat elengednék. Ez könnyebbség lenne az érintetteknek, de a lakásproblémájukat nem oldaná meg.

A következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog hazai bevezetésére” – jelentette ki Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Magyar Időknek. Schadl szerint a tengerentúlon alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden ér­demi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett – bizonyos feltételek mellett – mentesül az esetleg még fennmaradó tartozása alól. Schadl szerint a végrehajtási törvény vonatkozó módosítását hazánkban szigorú feltételek mentén kellene bevezetni, így csak azokra a régi devizahitelesekre vonatkozna, akik banki hitelüket legalább részben törlesztették, más tartozásuk nincsen, és minden erőfeszítésük ellenére a lakásuk kalapács alá kerül.

Az új szabályt a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmaznák, tehát azokra is vonatkozna, akik túl vannak már a végrehajtáson, de még tavaszig a laká­sukban maradhatnak. A parlament nemrég fogadta el azt a KDNP-s indítványt, miszerint ezentúl a kilakoltatási tilalom időszaka meghosszabbodik: a kezdete december 1-ről november

15-re, a vége pedig március 1-ről április 30-ra módosul. Schadl szerint a törvénymódosítás következtében több száz kilakoltatást halasztottak el április végére. Az árveréseken elkelt lakások átadásának időszaka ugyanis – érthető módon – az utolsó pillanatra, november második felére koncentrálódott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!