hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehetnek-e szélsőséges iszlamisták a német fegyveres erőkben?
Lojalitáspróba

2017. 11. 16.
Vita Németországban: diszkriminálják-e a muszlim rendőröket és katonákat a fegyveres testületeknél? És megbújhatnak-e az al-Kaida vagy az Iszlám Állam szimpatizánsai a török vagy bevándorló hátterű rendőrök és katonák között?

Németországban a közfigyelem fókuszába kerültek a fegyveres erők, ugyanis a hónap elején kiszivárgott egy felvétel egy berlini rendőrakadémiáról, amelyen az egyik oktató a németországi török és a bevándorló hátterű kadétok fegyelmezhetetlenségéről panaszkodik, és azt állítja, hogy ezek a kadétok az aktív szolgálatban egészen biztosan korruptak lesznek. Az aggodalom nem új keletű, ugyanis a belső elhárítás már 2013-ban több száz szélsőségest derített fel a Bundeswehr soraiban, ami, ha nem kezelik vasszigorral, végzetes következményekkel is járhat.

A berlini Spandauban működő rendőrakadémia egyik kiképzője által felvett hanganyagot egyik kollégája küldte el bizalmasan Klaus Kandt országos rendőrfőkapitánynak, amelynek eredetiségéről azóta a rendőrség is megbizonyosodott. A november elején kiszivárgott felvételen a kiképző arról panaszkodik, hogy a török és migráns hátterű hallgatókat nem lehet fegyelmezni, azok belebeszélnek az órákba, és a fegyelmezésre erőszakkal reagálnak, ami miatt szinte teljesen lehetetlen rendet tartani, és maga az oktató is fél ezektől a diákoktól. Sőt, annak a véleményének is hangot ad, hogy ezekből a kadétokból biztosan korrupt rendőrök válnak majd. „Ezek nem kollégák, hanem maga az ellenség. Az ellenség a soraink között.”

Thomas Neuendorf rendőrségi szóvivő az eset után elmondta a média képviselőinek, hogy habár a felvétel valódi, a spandaui rendőrakadémián fegyelem uralkodik, azokat a diákokat, akik bűncselekményeket vagy fegyelmi vétségeket követnek el, vagy elbocsátják az állományból, vagy más módon büntetik, és hogy sokkal jobb lett volna, ha a szivárogtatás helyett az illető inkább a feletteseinek jelzi a problémát. A vezetőség, illetve a rendőrszakszervezet igyekszik a helyzet súlyosságát relativizálni, ugyanis véleményük szerint semmilyen konkrét ügyet nem jelentettek az iskolában, és úgy látják, hogy az utóbbi időben a panaszok túlnyomó részben a török, illetve migráns hátterű kadétok ellen irányulnak, ami belső diszkriminációra is utalhat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!