hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A félholdak csatája
Síita–szunnita ütközet a Közel-Keletért

2017. 11. 16.
A Szaúd-Arábiában elinduló változásokról szólt múlt heti címlapsztorink. Most egy amerikai-izraeli geopolitikai szakértőt, Shay Hershkowitzot kérdezzük arról, milyen kimenetele lehet az eseményeknek az egész térségre nézve?

Mi váltotta ki a legutóbbi drámai eseménysort Szaúd-Arábiában?

– Ami Libanonban és Szaúd-Arábiában történik, azok nemcsak helyi események, az uralkodó család belügyei, hanem szélesebb összefüggéseket érintenek. Egyik oka a szaúdi külpolitika elmúlt évekbeli kudarc­sorozatának, hogy Jemenben folyamatos háború zajlik, amelyet Rijád anyagi erőfeszítései és számos katonai áldozat ellenére sem tudott megnyerni, és ennek a konfliktusnak nem is látszik a pozitív kimenetele. Szíriában a szaúdiak által vezetett koalíció nem sok eredményt tudott felmutatni, különösen Irán aktivitásához képest, de az amerikai koalíció és Törökország is sikeresebben szerepelt az ISIS ellen. Irakról a szaúdiak sokáig mintha elfeledkeztek volna, és csak most kezdenek el aktívabban odafigyelni erre a térségre, miután az iráni, a török és a kurd befolyás megerősödött az országban, de ez valószínűleg már késő. Így aztán egyedül Libanon maradt számukra, ahol a befolyásukat érvényesíthetik, és érthetően nagyon zavarta őket, hogy Hariri miniszterelnök aktívan együttműködött az iráni befolyás alatt álló Hezbollahhal. Emiatt kényszerítették lemondásra a legutóbbi rijádi látogatása során. Az új szaúdi politika most egyértelműen arra épít, hogy az Egyesült Államok és Izrael segítségével megpróbálják visszaszorítani Irán növekvő befolyását a térségben. A síita félholddal szemben egy új – eddig nem látott – hatalmi centrum kezd kialakulni.    

Hogyan függ össze mindez a királyi család tucatnyi befolyásos tagjának a letartóztatásával?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!