hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 12.01. (XXI/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„A legrosszabb még Európa előtt áll"

A Tel Aviv Egyetem Arab és iszlám tanulmányok tanszékvezetője Budapesten tartott előadásában arra kereste a választ, miért buknak el sorra az iszlám radikalizáció ellen bevezetett programok Nyugaton.

Vesszőfutás

Az alabamai rendkívüli szenátorválasztás nemcsak erkölcsi szempontból – a republikánus jelölt, Roy Moore körüli botrány miatt – meghatározó az amerikai közélet számára, hanem azért is, mert rávilágít a párt belharcaira.

Belföld

A tőzsdecápa és a kis hal

Nekem egyáltalán nem tetszik, ha valaki hazám miniszterelnökét rágalmazza. Nemrég Soros György adott interjút a Financial Timesnak, amelyben nemes egyszerűséggel maffiavezérnek nevezte Orbán Viktort („Orbán az, aki átalakult az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé”). Tehát Orbán keresztapa lenne? Vannak gondok is, az biztos, a közpénzek körül sincs mindig minden teljesen rendben. De a maffia egy teljesen más kategória: a maffia tagjai bűnözők. Orbán Viktor és csapata meg nem bűnöző. Pont.

Semjén: „a magzati korukat élő embertársaink a legkiszolgáltatottabb kisebbség”

A Hit gyülekezete teológiai főiskoláján tartott előadást Semjén Zsolt. Az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk előadásából, amelynek teljes, szerkesztett változatát az Új Exodus decemberi számában olvashatják el.

A nagy földindulás

Agresszió tört Erdélyre 1916. augusztus 27-én. Román csapatok jelentek meg a gyakorlatilag őrizetlen hágókon a hadüzenet átadásával szinte egy időben, lelőtték a mit sem sejtő határőröket, hivatalnokokat, beözönlöttek Erdélybe, ahol az erdélyi románság felvirágozva és éljenzéssel fogadta őket. (A magyar történészek szerint inkább tartózkodva. Valószínűleg mindkettőre akadt példa.) Ma már emléktábla hirdeti a Bratocsa-hágón a román hősök dicséretét, akik életüket adták Erdély megszerzéséért. A dicsőségen azonban nem kis folt, hogy a támadás valójában pusztán egy hitszegés eredménye. Ugyanis Romániát szerződés kötötte a központi hatalmakhoz, amit ugyan a franciabarát román közvélemény miatt nem hirdettek ki, nehogy bizalmatlanság alakuljon ki a német származású román királyi családdal szemben, de amely biztosította a háborúban Románia semlegességét. Ennek a szerződésnek a felrúgása volt az 1916-os orvtámadás.

A közéleti celebek

Néhány hónappal az országgyűlési választások előtt az ellenzék állapotát tekintve megerősödhet bennünk az a feltételezés, hogy nincs más választásunk. Akár akarjuk, akár nem, minden marad a régiben. Hiszen a döntés fogalma azt kellene, hogy jelentse: legalább kettő közül lehet választani. Most azonban egyáltalán nem tudhatjuk, hogy melyik a másik. Mert nincs valóságosan versenyeztethető alternatívája a regnáló hatalomnak. Vannak ugyan (és lesznek is) – a kelleténél több – választható pártok, de ezek egyike sem biztosítja a változás reális feltételeit. Ennélfogva a választás csak illúzió. Holott a változás lehetősége volna a parlamentáris demokrácia veleje, ami a választásokon való részvétel jelentőségét, sőt méltóságát biztosítaná.

Hit és értékek

Darwin buldogjai

Darwin evolúciós elméletéből mások formáltak kereszténység­ellenes fegyvert. A fordulatot egy oxfordi vita hozta el, amit a korabeli sajtó felkapott.

Járd be a Földet!

A projekt nem kerüli el az ősi helyszíneket, bárhol is találhatók azok, és összeköti az Ószövetség és az Újszövetség nevezetes eseményeit.

HÁTTÉR

Terror a Sínai-félszigeten

Múlt pénteken ismeretlen fegyveresek bombát robbantottak Bir Al-aBed egyik szúfi mecsetében. A robbanás után kiro­hanó túlélőkre is tüzet nyitottak, de a kiérkező mentőkre is. Háromszázöten haltak meg a támadásban, mind muszlimok.

Te kire számíthatsz?

Minél szélesebb a kapcsolati hálónk, annál sikeresebbek vagyunk, és fordítva: a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyünk befolyásolja a barátaink-ismerőseink számát. Egy kutatás szerint a magyarok kifejezetten rosszul állnak a kapcsolati tőke terén.

Interjú a Dzsihádfigyelő blog alapítójával

Bill Warner, Robert Spencer, Pamela Geller. Egy sor világhírű iszlámkritikus foglalkozott egy magyar blog Facebookon történő betiltásával. Az oldal szerkesztője név­telenül adott interjút a Heteknek.

Földrengések órája - 2018 a katasztrófák éve lesz?

23 óra, 56 perc és 4 másodperc szükséges ahhoz, hogy a bolygónk megforduljon a tengelye körül. Ez az idő azonban csak látszólag állandó. A másodperc tört részeivel mérhető változások egy új elmélet szerint globálisan növelhetik a földrengés­veszélyt.

„A különbözőségünk nem lehet akadálya a partnerségnek”

Semjén Zsolt nagy visszhangot kiváltott előadást tartott a Szent Pál Akadémián. interjú az akadémia rektorhelyettesével, a Hit Gyülekezete országos vezetőségének ügyvezetőjével.

KÁVÉSZÜNET

Boldogító nem? - A szingli társadalmak és a feminizmus

Nyugaton a hagyományos családmodellt egyre inkább felváltják az alternatív együtt- élési módok. Ha a trend nem változik, néhány évtizeden belül szinte minden nyugati ország a szinglik társadalmává válik. Vajon miért ódzkodnak a hölgyek a házasság szövetségétől?

A magyar színháztörténet elfeledett hőse

Elegáns megjelenése, sokatmondó gesztusai, természetes beszéde, könnyű mozgása a realisztikus játékmodor egyik legkiemelkedőbb képviselőjévé emelte, aki nemcsak hazai területen, hanem az egyetemes színháztörténelemben is kiemelkedőt alakított.

Mindennapi kenyerünk

Van, aki tart tőle, van, aki nem tud lemondani róla. Van, aki számára olyan természetes, mint ahogy a nap felkel, és van, aki mindennap megküzd érte. Akárhonnan is nézzük, a kenyér a mindennapi életünk része, ismerjük meg hát egy kicsit jobban.

Kiruccanás Lendvára

Ha egy kicsit szeretnénk elhagyni a magyar „valóságot”, de nagyot nem szeretnénk utazni, ideális célpont Lendva. A közvetlenül a határ mellett található nyugodt kisváros számos lehetőséget rejt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!