hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A közéleti celebek
És az ellenzék nyomora

2017. 12. 29.
Néhány hónappal az országgyűlési választások előtt az ellenzék állapotát tekintve megerősödhet bennünk az a feltételezés, hogy nincs más választásunk. Akár akarjuk, akár nem, minden marad a régiben. Hiszen a döntés fogalma azt kellene, hogy jelentse: legalább kettő közül lehet választani. Most azonban egyáltalán nem tudhatjuk, hogy melyik a másik. Mert nincs valóságosan versenyeztethető alternatívája a regnáló hatalomnak. Vannak ugyan (és lesznek is) – a kelleténél több – választható pártok, de ezek egyike sem biztosítja a változás reális feltételeit. Ennélfogva a választás csak illúzió. Holott a változás lehetősége volna a parlamentáris demokrácia veleje, ami a választásokon való részvétel jelentőségét, sőt méltóságát biztosítaná.

Csakhogy itt már minden előre eldőlt, noha az arányokon lehet némileg módosítani. De önmagában ez sem tűnik imponálóan izgalmasnak és a végeredményt tekintve számottevőnek. Amihez a kétharmados kormányzati többség kellett, az már megtörtént, illetve kiegészült a lassan magunk mögött hagyott ciklusban – sok mindent már nem is lehetne hozzáadni, elvenni belőle meg szinte lehetetlen.

A helyzetünk sajátosságára jellemző, hogy a kormányzat iránt elkötelezettek is csak szavaznak, de nem választanak. Mert az első hely megszerzéséért csak a Fidesz indul. Ebben a kategóriában nincsenek versenyeztethető ellenfelei. Az pedig, hogy kié lesz az ezüst- vagy a bronzérem, illetve ki esik ki az ellenzék egymással folytatott küzdelméből, a végkimenetel tekintetében majdhogynem érdektelen – az állampolgárok számára. Az érintett politikusok szempontjából viszont annál fontosabb. És itt, ezen a ponton érhető tetten az állampolgár és a közéleti szereplő érdekkülönbsége.

Az ellenzéki állapot követelménye

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!