hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tőzsdecápa és a kis hal

2017. 12. 29.
Nekem egyáltalán nem tetszik, ha valaki hazám miniszterelnökét rágalmazza. Nemrég Soros György adott interjút a Financial Timesnak, amelyben nemes egyszerűséggel maffiavezérnek nevezte Orbán Viktort („Orbán az, aki átalakult az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé”). Tehát Orbán keresztapa lenne? Vannak gondok is, az biztos, a közpénzek körül sincs mindig minden teljesen rendben. De a maffia egy teljesen más kategória: a maffia tagjai bűnözők. Orbán Viktor és csapata meg nem bűnöző. Pont.

Furcsa egy jelenség ez. Egy tőzsdecápa támadást intéz egy kis hal ellen. Mert Orbán Soroshoz képest kis hal, erre jó, ha figyelünk. Rengeteg cikk és több könyv foglalkozik ellentmondásos tevékenységével. Egy-két részlet a Soros-sztoriból: „Soros ugyanis a hetvenes évektől kezdett bele kockázatitőke-üzleteibe; befektetői között nagy nevek találhatóak, többek között a Rothschildok és más gazdag európai családok. Soros legnagyobb pénzügyi műveletét a font megroppantása jelentette 1992-ben: az üzletember a font gyengülésére fogadott mintegy tízmilliárd dollár értékben. A kockázatos játék végére a font tényleg meggyengült, a dollárhoz képest 25 százalékot esett néhány hét alatt. Soros milliárdokat nyert az üzleten, sokan mások viszont megtakarításaik, házuk, nyugdíjuk elértéktelenedését érték meg. Soros később többször meglebegtette, hogy egyik vagy másik valuta túl van értékelve: 1998-ban e véleménye hangoztatásával sikerült a rubelt is bedöntenie. Az orosz valuta értéke néhány óra leforgása alatt 60 százalékkal esett.” (George Sorosról írt könyvet Andreas von Rétyi német újságíró. Hetek, 2017. április 7.)

Később Soros ugyanezt a tevékenységet politikai-közéleti téren folytatta. A lényeg az a liberális-globalista messianizmus, ami tevékenységét mozgatja. Létre akar hozni egy határok nélküli egységes világot, amely a modern liberalizmuson alapul. Leginkább egy olyat, ami neki kedvez. A kapitalizmus.hvg.hu írja: „Soros György mégis a spekuláció szabályozására hív fel. Képmutató? Igen.” (Gallai Tamás, 2017. június 9., kapitalizmus.hvg.hu) Gallai cikke pártolja a szabad spekulációt, és bírálja Sorost, amikor a többi spekulánst korlátozni akarja. Soros nyilván magának akar előnyöket biztosítani, ezért szeretné az ovis cápákat korlátozni. Sorosra jellemzőnek tűnik ez a kettős magatartás, emiatt elég nehéz is kiigazodni rajta. De nem lehetetlen.

Sokan azzal vádolják a Sorost kritizálókat, hogy minden rosszat egy emberre vezetnek vissza. A vádlók elfelejtkeznek róla, hogy a milliárdos kritikusai egyben egy nagyobb folyamat képviselőjének is tekintik Sorost, és mint ilyet bírálják. Egy több hatalmi központú, alapvetően hasonló célokat megvalósító csoport egyik vezető tagjáról fogalmazzák meg kifogásaikat azok, akiknek nem szimpatikus a tevékenysége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!