hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindennapi kenyerünk
A fehér cipó nyomában

2017. 12. 29.
Van, aki tart tőle, van, aki nem tud lemondani róla. Van, aki számára olyan természetes, mint ahogy a nap felkel, és van, aki mindennap megküzd érte. Akárhonnan is nézzük, a kenyér a mindennapi életünk része, ismerjük meg hát egy kicsit jobban.

 

A világ minden táján előfordul valamilyen formában: Indiában a palacsintaszerű naan és a chapati, a Közel-Keleten a gyros-árusoktól jól ismert pita, a tradicionális zsidó mácá (pászka), Közép- és Dél-Amerikában a kukoricalisztből készült tortilla, és még sorolhatnánk. Európában is igen változatos a felhozatal. Például a németek tömör, sötét rozskenyere, a pumpernickel (bár sokaknak Németországról inkább a perec jut eszébe), a svédek „vékony kenyere”, a tunnbröd, de leghíresebb mind közül a francia baguette. Külföldiek szerint Magyarországon a legjellegzetesebb pékáru a zsemle.

Kelesztett kenyeret először az egyiptomiak sütöttek Krisztus előtt 3000 körül. Ennek az ételnek akkoriban olyan „rangja” volt, hogy fizetőeszközként is használták. A rómaiaknál pedig a IV. században már több mint kétszáz pékség üzemelt. A francia forradalom kirobbanását a kenyér (és sok egyéb élelmiszer) folyamatos drágulása előzte meg, amitől az emberek feldühödtek, és megrohanták az elnyomó hatalom szimbólumát, a Bastille-t. Anno a fehér kenyeret csak a gazdagok engedhették meg maguknak, mivel elkészítése bonyolultabb, speciális volt. 1874-ben Mechwart András forradalmasította a szemestermény-őrlést az új, úgynevezett hengerszékkel, amivel a gabonákat sokkal finomabbra tudták őrölni. Találmányát a világ minden területére exportálták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!