hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A legrosszabb még Európa előtt áll"
Interjú Uriya Shavittal

2017. 11. 30.
A Tel Aviv Egyetem Arab és iszlám tanulmányok tanszékvezetője Budapesten tartott előadásában arra kereste a választ, miért buknak el sorra az iszlám radikalizáció ellen bevezetett programok Nyugaton.

Miközben hosszú idő óta nagy hangsúlyt tesznek a muszlim lakosság integrálására, a másik oldalon a terrortámadások egyre növekvő hullámát látjuk. Mindez az integráció bukását jelenti?

– Sokan hiszik úgy Európában, hogy az integráció csődje a radikalizálódás fő oka, hogy a társadalmak nem eléggé befogadóak. Nos, bizonyos esetekben ez igaz. De az elkövetők életrajzait olvasgatva kiderül, hogy más is volt a háttérben. Vegyünk például egy gyakorlati példát: egy 24 éves fiatalember muszlimként nőtt fel, szekuláris iskolában tanult és Angliában vállalt munkát, de később felrobbantja magát azon ideológiától indíttatva, hogy minél több nyugati embert megöljön. Sokan az integrációját sikertelennek tekinthetik, pedig látszólag beilleszkedett a társadalomba.

A probléma gyökere nem pusztán az integráció hiánya vagy sikertelensége. Ez egy ideológiai háború, aminek pénzinjekciókkal, segélyekkel nem lehet véget vetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!