hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 11.23.(XXII /47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fekete arany

A világ második leggazdagabb családja már évtizedek óta megkerülhetetlen szereplője a világgazdaságnak és az amerikai politikának. Hogy miként lettek egy német hajótörött leszármazottaiból dollármilliárdos királycsinálók, az alábbi cikkből kiderül.

Elárult Brexit?

Talán a karácsonyt sem éri meg Theresa May kormánya azt követően, hogy nyilvánosságra került az EU-brit szerződéstervezet, amely a brit kilépést szabályozná.

Belföld

A Gruevszki-ügy háttere

Menedékjogot kapott Magyarországtól Nikola Gruevszki macedón exminiszterelnök. De mit kell tudni róla, országáról és ellenfeleiről?

Jobbik vs. Mi Hazánk

Milliós szerződés a feleségnek, százezres a barátnőnek; prostitúciós gyakornoki program, zacskózott pártpénzek. Bónusz: aranycsempészet. Címszavak a Jobbik kontra Mi hazánk csatározás legújabb fejezetéből.

Tarlós-Orbán megállapodás

Ezermilliárd forintos fejlesztést jelent Budapest számára az a megállapodás, amit a múlt héten írt alá Tarlós István és Orbán Viktor. a bejelentés mögött azonban számos ellentmondás feszül, ráadásul a fővárostól eddig elvont jogkörök visszaadásáról nincs szó.

Konzervatív családpolitika a Néppártban

A családtámogatási rendszerről szóló nemzeti konzultáció létjogosultságát az adja, hogy a magyar társadalom családpárti értékrendje töretlen. Szakemberek szerint az utóbbi években elindultak pozitív folyamatok, melyek további fenntartása és kiszélesítése nem kis kihívást jelent a kormányzat számára.

Hit és értékek

Hol állt a zsidó templom?

Vezető izraeli régészek egységesen elutasítják azokat a teóriákat, amelyek szerint az egykori zsidó Szentély nem a jeruzsálemi Templom-hegyen állt, mint azt egyes amerikai keresztény szerzők hirdetik. Ez az „alternatív” nézet súlyos teológiai és politikai tévedésen alapul.

HÁTTÉR

Mitől működik az univerzum?

Több mint 500 fiatal zsúfolódott a feleakkora egyetemi előadóterembe, hogy két és fél órán keresztül hallgassa két karizmatikus oktató Istenkérdésről szóló vitáját. Nem az okostelefonjukat nyomkodták, és nem távoztak a program vége előtt.

Ha lájkokat kapok, vagyok valaki

”Nagyon sok betegem azt mondja, hogy ők, a Z-generáció egy elfuserált generáció, mert elveszítették a gyerekkorukat” – állítja Pászthy Bea gyermekpszichiáter, aki szerint a közösségi oldalak már egészen korán depresszióssá és magányosakká teszik a gyerekek tömegeit.

A brazil Trump

A Jair Bolsonaro megválasztása jelentette brazil jobboldali fordulat az egész kontinenst érintő változások lehetőségét hordozza magában. Nem véletlen, hogy kampánya országos és nemzetközi szinten is a megérdemeltnél negatívabb sajtót kapott. És az sem, hogy ezzel párhuzamosan, a dinamikusan növekvő társadalmi-politikai tényezőt jelentő neoprotestáns közösségek kiálltak mellette.

A zsákutca vége: a „Magyar Népköztársaság”

A hosszú, kimerítő, embert próbáló, eddig soha nem látott mennyiségű halálos áldozattal járó „Nagy háború” nemcsak az erőforrások kimerülését, az emberi élet kereteinek megváltozását és egy technológiai miniforradalmat hozott, hanem a politikai élet kereteinek mélyreható változásával is járt – eközben pedig egy új világrend alapjait is megteremtette.

Oscar-gyanús példázat az emberi lélek legősibb tüskéjéről

A sértés egy gondosan megszerkesztett tanulmányfilm az indulatok és sérelmek láncreakciójáról. Bár maga a sérelem Libanonban történik, részesei keresztény arabok és palesztin muszlimok, a mondandó bárhol, az egész lakott földön érvényes. Mint többnyire a legjobb sztoriknál.

Kiknek köszönhetjük, hogy a magyar lett a hivatalos nyelvünk?

November 13-a a magyar nyelv napja, ezt a határozatot 2011-ben fogadta el az Országgyűlés. Fiatal tehát az „ünnep”, amely egy győztes csatára emlékeztet bennünket.

Hűvös napok, meleg levesek

Csípős reggelek, hosszúra nyúlt éjszakák, köd, párás leheletek. Kinek ne esne jól ilyenkor egy bögre forró leves, ami finom, vitamindús és a megfázás természetes ellenszere?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!