hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol állt a zsidó templom?
Az új, „alternatív” elméletek a történelemhamisítást segítik

2018. 11. 22.
Vezető izraeli régészek egységesen elutasítják azokat a teóriákat, amelyek szerint az egykori zsidó Szentély nem a jeruzsálemi Templom-hegyen állt, mint azt egyes amerikai keresztény szerzők hirdetik. Ez az „alternatív” nézet súlyos teológiai és politikai tévedésen alapul.

December elején a Cry for Zion (Kiáltás Cionért) nevű, a Templom-hegy feletti zsidó szuverenitásért küzdő szervezet rendkívüli konferenciát tart Jeruzsálemben, amelyre keresztény előadókat is meghívtak. A rendezvény célja, hogy cáfolja az evangéliumi keresztények körében terjedő elméleteket, miszerint a zsidó Templom nem a zsidó tradíció szerinti helyszínen, a Templom-hegyen állt volna.

Nemrég egy amerikai keresztény szerző, Robert (Bob) Cornuke „A Templom: Bámulatos új felfedezések, amelyek mindent megváltoztatnak Salamon Temploma elhelyezkedésével kapcsolatban” című könyvében azt állította, hogy mindkét zsidó templom a Templom-hegytől délre, a ma Dávid Városaként ismert térségben állt. Cornuke szerint a Nyugati Fal és a Templom-hegyen talált minden régészeti lelet egy nagyméretű római erődítmény maradványa.

A Bob Cornuke elméletét népszerűsítő videók több milliós nézettséget értek el a YouTube-on annak ellenére, hogy a szerző önjelölt Indiana Jonesként a korábbi években már eljátszotta ugyanezt a programot, amikor úgymond megtalálta az „igazi Sínai-hegyet”, „Noé bárkájának valódi helyét” vagy az „eredeti Golgotát”. Az amerikai keresztény közönség egy része azonban minden állítólagos „bibliai” szenzációra – legyen az könyv, videó vagy exkluzív közel-keleti útiprogram a „rejtélyek nyomában” - nyitott pénztárcával reagál, így a műfaj töretlenül virágzik.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!