hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Gruevszki-ügy háttere
Bűnöző vagy áldozat

2018. 11. 22.
Menedékjogot kapott Magyarországtól Nikola Gruevszki macedón exminiszterelnök. De mit kell tudni róla, országáról és ellenfeleiről?

Macedónia sosem volt önálló ország 1991. szeptember 8-a előtt. Ekkor nyilvánította független államnak a törvényhozás. Bár szemben a függetlenségét villámháborúban elnyerő Szlovéniával, a területének egyharmadát négy évre elveszítő Horvátországgal vagy a többszázezer polgárát elveszítő, máig megosztott Bosznia-Hercegovinával – Macedónia békésen nyerte el függetlenségét, az egykori Jugoszlávia legszegényebb utódállama számtalan problémával küzdött a függetlenség elnyerése óta.

Identitások útvesztőjében

A legalapvetőbb probléma, amivel az országnak meg kellett küzdenie, az az volt, hogy komoly vita alakult ki Szkopje és szomszédai, főként Görögország között arról, hogy kik a macedónok valójában. A macedón nyelv alig különbözik a bolgártól, sőt a két nyelv valójában egy. A török befolyás európai megszűnését eredményező első Balkán-háború (1912-13) nyomán az ókorban Makedóniának nevezett terület, ahonnan a görögökkel rokon makedón nép uralkodója, Nagy Sándor világhódító útjára indult, jórészt a jelentős területnyereséget elkönyvelő Bulgária része lett, míg északnyugati része Szerbiához került.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!