hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha lájkokat kapok, vagyok valaki
Látlelet a 9-23 éves generációról

2018. 11. 22.
”Nagyon sok betegem azt mondja, hogy ők, a Z-generáció egy elfuserált generáció, mert elveszítették a gyerekkorukat” – állítja Pászthy Bea gyermekpszichiáter, aki szerint a közösségi oldalak már egészen korán depresszióssá és magányosakká teszik a gyerekek tömegeit.

Európában minden negyedik-ötödik gyermek mentális problémákkal küszködik, az arány minden országban egyforma, s a tendencia növekvő. A mentális problémák szorosan összefüggnek az online világ személyiségkárosító hatásaival: a Z-generáció kiskorú tagjai sokkal durvább nehézségekkel kerülnek szembe, mint az elődeik, amire nincsenek – nem is lehetnek – felkészülve – derült ki Pászthy Bea gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta megrendítő előadásából, amit az AJBH minapi gyermekjogi konferenciáján tartott.

Az 1995-2009 között születettek a globális falu gyermekei, akik ugyanazokon a zenéken, filmeken nőnek fel, ugyanolyan ételeket esznek, ugyanolyan ruhákat hordanak. Bámulatosan kiigazodnak a digitális technológiában, miközben ez a világ lesz számukra a realitás: a személyiségük alapja a digitális szelf. Szinte a születésük pillanatától kezdve összefonódik az életükben az offline és az online tér, és ebben a világban nagyon hamar véget ér a gyerekkor.

„Melyek azok a mentális betegségek, amiket leggyakrabban látok? Szorongás, depresszió, magatartási-viselkedés zavarok, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, a táplálkozási zavarok mindkét oldala: anorexia és túlsúly. Iskolai teljesítményzavarok, pszchoszomatikus zavarok, a növekvő agresszió és ennek következményei, függőségek, drog- és alkoholhasználat, dohányzás” – sorolta a pszichiáter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!