hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elárult Brexit?
Nem mindenki elégedett a tervezettel

2018. 11. 22.
Talán a karácsonyt sem éri meg Theresa May kormánya azt követően, hogy nyilvánosságra került az EU-brit szerződéstervezet, amely a brit kilépést szabályozná.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szerződésnek senki sem örül kivéve Theresa Mayt és csapatát, a konzervatívok szerint ugyanis Nagy Britannia valójában nem nyeri vissza teljes szuverenitását. Az ellenzék viszont nem feltételül akar kilépni az EU-ból, nekik tehát valójában semmilyen szerződés nem lehet elég jó.

Ki is lépnek, meg nem is

A konzervatívok elégedetlensége a szerződéstervezettel szembeni valójában érthető, Theresa May eredeti álláspontja az volt, hogy Nagy Britannia nem fizet be tovább az Európai Uniónak. Ezzel szemben a megegyezés szerint 2020-ig 39 milliárd fontot kell befizetnie, ráadásul, ha a kilépési átmenet meghosszabbodik, akkor az EU további befizetésekre is igényt tart. Nem hozott megoldást az ír határ kérdésében sem, ott ugyanis az EU szándéka teljesült: Észak-Írország az EU-s vámszabályok alá esik egy távoli időpontban. Az EU-s állampolgárok szabad mozgásával és munkavállalásával kapcsolatban Theresa May korábban azt nyilatkozta, hogy ez meg fog szűnni. A szerződés alapján azonban az a mintegy három millió EU-s állampolgárra (nagy többségben lengyelek, magyarok, románok) ez nem vonatkozik, sőt mindazok, akik az átmeneti időszak alatt érkeznek és öt évig maradnak szintén hasonló jogokat kapnak majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!