hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elárult Brexit?
Nem mindenki elégedett a tervezettel

2018. 11. 22.
Talán a karácsonyt sem éri meg Theresa May kormánya azt követően, hogy nyilvánosságra került az EU-brit szerződéstervezet, amely a brit kilépést szabályozná.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szerződésnek senki sem örül kivéve Theresa Mayt és csapatát, a konzervatívok szerint ugyanis Nagy Britannia valójában nem nyeri vissza teljes szuverenitását. Az ellenzék viszont nem feltételül akar kilépni az EU-ból, nekik tehát valójában semmilyen szerződés nem lehet elég jó.

Ki is lépnek, meg nem is

A konzervatívok elégedetlensége a szerződéstervezettel szembeni valójában érthető, Theresa May eredeti álláspontja az volt, hogy Nagy Britannia nem fizet be tovább az Európai Uniónak. Ezzel szemben a megegyezés szerint 2020-ig 39 milliárd fontot kell befizetnie, ráadásul, ha a kilépési átmenet meghosszabbodik, akkor az EU további befizetésekre is igényt tart. Nem hozott megoldást az ír határ kérdésében sem, ott ugyanis az EU szándéka teljesült: Észak-Írország az EU-s vámszabályok alá esik egy távoli időpontban. Az EU-s állampolgárok szabad mozgásával és munkavállalásával kapcsolatban Theresa May korábban azt nyilatkozta, hogy ez meg fog szűnni. A szerződés alapján azonban az a mintegy három millió EU-s állampolgárra (nagy többségben lengyelek, magyarok, románok) ez nem vonatkozik, sőt mindazok, akik az átmeneti időszak alatt érkeznek és öt évig maradnak szintén hasonló jogokat kapnak majd.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!