hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mitől működik az univerzum?
Tömegeket megmozgató vitaest az istenhitről

2018. 11. 22.
Több mint 500 fiatal zsúfolódott a feleakkora egyetemi előadóterembe, hogy két és fél órán keresztül hallgassa két karizmatikus oktató Istenkérdésről szóló vitáját. Nem az okostelefonjukat nyomkodták, és nem távoztak a program vége előtt.

 

Feszült várakozás előzte meg a november 14-én, a Széchenyi István Egyetemen szervezett vitaestet. Az „Eszmék háborúja” címet viselő rendezvény előtti napokban tapintható volt a győri egyetemisták érdeklődése, aznap még a mellékhelyiségben folytatott beszélgetéseket is ez a program tematizálta. A vita főszereplői dr. Orosz László ateista fizikus (BME) és dr. Ruff Tibor keresztény filozófus-teológus (Szent Pál Akadémia) voltak, a beszélgetést dr. Lukács András, biofizikus (Pécsi Tudományegyetem) moderálta.

Az Isten létezéséről, a tudomány és a hit kapcsolatáról szóló viták nem új keletűek. Csak az elmúlt évtizedben Egyesült Államok-szerte számos sikerkönyv született a kérdésben, melyet egyetemi vagy városi auditóriumokban vitattak meg az akadémiai élet kiválóságai. Ilyen volt 2007-ben a két oxfordi professzor, Richard Dawkins ateista természettudós és John Lennox keresztény matematikus Isteni téveszme című vitája vagy egy évvel később Christopher Hitchens és Dinesh D’Souza morális kérdéseket feszegető összecsapása. A dunántúli programot a Hit Gyülekezete Győri Egyetemi Lelkészsége szervezte, hasonló témákban. Vajon létezik egy mindenek felett álló Isten? Van-e általános törvény, szabályszerűség az univerzumban?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!