hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zsákutca vége: a „Magyar Népköztársaság”
Sorozatunk az 1918–19-es összeomlásról

2018. 12. 21.
A hosszú, kimerítő, embert próbáló, eddig soha nem látott mennyiségű halálos áldozattal járó „Nagy háború” nemcsak az erőforrások kimerülését, az emberi élet kereteinek megváltozását és egy technológiai miniforradalmat hozott, hanem a politikai élet kereteinek mélyreható változásával is járt – eközben pedig egy új világrend alapjait is megteremtette.

Az első világháború kapóra jött azoknak az erőknek, amelyek már évtizedek óta ábrándoztak egy új világrend kialakításáról, amely törekvéseket a jól hangzó „progresszió” jelszó mögé rejtették. A győztes hatalmaknak pedig a népek önrendelkezési jogának zászlaját lobogtatva sikerült elfedniük, hogy a háborúba ellenfeleikhez hasonlóan őket is agresszív hatalmi törekvések rántották be. Az önrendelkezési jog érvényesítésének a követelménye a hatalmi befolyás érvényesítésének olyan eszköze volt, amely hatékonyan fedte el az antant hatalmi törekvéseinek valódi arcát. Az antant programja úgy jelent meg például a Monarchia felé, mint a demokrácia, a haladás programja, amely meghozza a szabadulást az elnyomott népeknek. Az első világháborút lezáró békerendszerbe fogalmazott antantpropaganda pedig mára világképi elemmé vált. És igaz, hogy több területen a Monarchiában, és azon belül Magyarországon is szükség volt fejlődésre vagy éppen átalakulásra, de az korántsem volt igaz, hogy például Magyarország a barbárság türannisza lett volna Közép-Európában, ahogy azt az antantpropaganda beállította (különösen a bojár uralom alatt álló Román Királysággal összehasonlítva). Eközben a „progresszió” erőszakos társadalom-átalakító törekvései is hozzájárultak az emberi történelem legvéresebb évszázadának megszületéséhez, és katalizátorai voltak a legagresszívebb társadalomátalakító rendszerek, a kommunizmus és a nácizmus létrejöttének. A haladás abszolutizálása, erőszakos, háborúk vagy forradalmak által történő felgyorsítása sokszor a szerves fejlődést töri meg. Tehát az az illúzió, hogy csak a progresszió hozhatja a fejlődést, sokszor pusztán romboláshoz vezet.

A progresszió köntösébe bújtatott birodalmi gőg azonban nem pusztán a 20. század első felének sajátja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Macron francia elnök által a világháború lezárásának 100. évfordulójára szervezett ünnepség, amely egyszerűen a francia imperializmus diadalának ünneplését, az Új Világrend győzelmi torát és a felvilágosult progresszió abszolút érvényűségét sugározta. Az első világháború végén megkötött fegyverszüneti megállapodásokban éppúgy benne volt a revans és a megalázás szándéka, mint később a békékben. Ma ezt ünnepelni szimbolikus üzenet. Az akkor létrejött erővonalak a mai napig meghatározzák a nemzetközi rendszert, az akkor történt dolgok a mai napig élnek. Nincs ez másképp itthon sem: a magyar társadalomban 1918-ban elültetett problémák majd’ száz éve hatnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet eredeti hivatásától eltérő utakra tévedezzen. 

Megalázó fegyverszünet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!