hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konzervatív családpolitika a Néppártban
Népfogyás mint kampánytéma

2018. 12. 21.
A családtámogatási rendszerről szóló nemzeti konzultáció létjogosultságát az adja, hogy a magyar társadalom családpárti értékrendje töretlen. Szakemberek szerint az utóbbi években elindultak pozitív folyamatok, melyek további fenntartása és kiszélesítése nem kis kihívást jelent a kormányzat számára.

A kormánypártok több fronton igyekeznek a családvédő politikát előtérbe helyezni: november elején elindult a gyermekes családok támogatásáról és védelméről szóló nemzeti konzultáció. Ezzel párhuzamosan azt is sikerült elérniük, hogy az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elfogadott határozatba bekerüljön, hogy a demográfiai válságból a családközpontú politikák jelentik az elsődleges kiutat, s jó gyakorlatként van megemlítve benne a családi adókedvezmény rendszere is. Az EPP állásfoglalása – amit a jogállamiság védelméről szóló részei miatt amúgy sokan a magyar kormány kritikájaként értelmeznek – azért is figyelemre méltó a kérdésben, mivel köztudott, hogy uniós szinten nem számít prioritásnak a demográfiai krízis és a családok védelmének témaköre. Novák Katalin államtitkár a finnországi kongresszus határozatát kint így értékelte: az EP-választásokra is koncentráló Néppártban felismerték, hogy a migránsválság folytán a biztonság az egyik fő üzenetük, és fontos összpontosítani a családokra, az erős közösségekre, a munkavállalásra, továbbá komoly cél a középosztály megerősítése. „Ezek valóban egy konzervatív, kereszténydemokrata arcélt mutatnak, és erre nagy szükség van a választás előtt” – vélekedett Novák.

Hazai fronton a konzultációs kérdőívet sok bírálat érte a baloldali pártok részéről, elsősorban tartalmi okokból, mondván, az diszkriminatív álláspontot képvisel a homoszexuális párokkal vagy az egyedülálló szülőkkel szemben és migrációellenes. Az is sokszor elhangzott, hogy a bejelentett munkaviszonyhoz kötött támogatások rendszere erősen szelektív, mivel a jól kereső, iskolázott rétegeknek kedvez a leg­inkább, miközben a családosok csaknem fele ma a létminimum alatt él.

Megfékezhető népességfogyás?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!