hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarlós-Orbán megállapodás
Stratégiai partnerség?

2018. 12. 21.
Ezermilliárd forintos fejlesztést jelent Budapest számára az a megállapodás, amit a múlt héten írt alá Tarlós István és Orbán Viktor. a bejelentés mögött azonban számos ellentmondás feszül, ráadásul a fővárostól eddig elvont jogkörök visszaadásáról nincs szó.

„Budapest szerepét, súlyát, autonómiáját, finanszírozását kicsit másképp képzeltem 2010-ben, mint ahogy ez eddig alakult” – nyilatkozta a Heteknek egy évvel ezelőtt Tarlós István. A főpolgármester tavaly ilyenkor még – nyilvánvalóan összefüggésben a fentiekkel – azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben ismét versenybe száll a posztért. Mostanra biztossá vált Tarlós újraindulása: a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnökkel hosszú távú megállapodást írt alá Budapest fejlesztésével kapcsolatban. Tarlós azt mondta, a megállapodás ezermilliárd forintos fejlesztést jelent Budapest számára. Az egyezség akkor érvényes, ha továbbra is Tarlós marad a főpolgármester.

A dokumentum olyan pontokat tartalmaz, amelyek értelmében létrejön a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, szerepel benne Budapest tízéves stratégiai városfejlesztési terve, szakmai és civil szervezetek bevonása a Budapest 2030 terv előkészítésébe, továbbá az M3-as metróberuházás állami támogatása és befejezése. A kormány soron kívül biztosítja a 80 milliárd forint fedezetet, ami hiányzik a 3-as metró felújításához. Ezenkívül a főpolgármestert kötelező meghívni a kormányülések budapesti napirendjeihez, és a megállapodás garantálja a főváros önállóságát.

A dokumentumot végigolvasva kiderül, hogy a metróhoz adott 80 milliárdon és a vízcsőcserénél feltüntetett 27 milliárdon kívül nincs benne semmilyen más összeg. Vagyis az e két tétel jelentette 100 milliárd forinton túl nem látható, mire jutna a Tarlós ígérete szerinti további 900 milliárd forint.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!