hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.03.08.(XXIII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fiatalok a szocializmus vonzásában

Egy friss Gallup-felmérés szerint a 18 és 29 év közötti amerikaiak 51 százaléka pozitívan vélekedik a szocializmusról, továbbá a BuzzFeed News és a Maru/Blue felmérése azt mutatta ki, hogy minden harmadik Y-generációs vagy szocialistának vagy szociáldemokratának vallja magát az Egyesült Államokban.

A Weber-ultimátum és az Európai Néppárt vége

Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber úgynevezett kemény hangú ultimátumot intézett a Fideszhez – stílusosan a Bild című napilapon keresztül. Ebben azt vázolta, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie a Fidesznek ahhoz, hogy a Néppárt tagja maradhasson.

Európa választ

Májushoz közeledve egyre többet hallani az Európai Parlamentet (EP) övező kérdésekről. A korábban kijelölt tagokból álló Közgyűlés mára közvetlen választáson alapuló Parlamentté vált. De hogyan is zajlanak a választások?

Izrael legbefolyásosabb embere

Ugyan senkit sem ért váratlanul, hogy az izraeli legfőbb ügyész bejelentette vádemelési szándékát az izraeli miniszterelnökkel szemben, ám ezzel végső esetben éppen annak a személynek a karrierjének tehet keresztbe, aki az övét felfuttatta.                   

Belföld

Merre tovább?

Szerdáig az Európai Néppárt (EPP) tizenhárom tagpártja jelezte, hogy kizáratná a Fideszt a legnagyobb európai pártcsaládból. A 79 pártot tömörítő EPP szabályzata szerint már hét kezdeményező esetén el kell indítani az eljárást, így jelen esetben sem tehetnek mást: Joseph Daul, az EPP elnöke egy keddi interjúban jelezte: a néppárt következő, március 20-i ülésen napirendre veszik a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését. Daul az interjúban egyértelművé tette álláspontját: Van egy határ, és Orbán Viktor a Soros-Juncker plakátokkal átlépte a vörös vonalat. 

Szájer: A globalizmus ópiuma és ennek ellenszerei

Szájert József „A globalista utópizmus áfiuma és az ellene való orvosság” címmel tartott előadást a Várkert bazár előadótermében. A téma valóban létfontosságú. Balog Zoltán bevezetőjében hangsúlyozta az otthon fontosságát. Tamási Áront idézte: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. 

Kisebbségbe került a Fidesz–KDNP Szombathelyen

Elveszítette többségét a Fidesz–KDNP Szombathelyen, miután az egyik civil szervezet által delegált alpolgármester a szocialisták oldalára állt.

Hit és értékek

Kiderülnek a Vatikán háborús titkai?

A vatikáni titkos levéltár egyik legizgalmasabb korszaka válik elérhetővé a kutatók számára, miután a héten Rómában bejelentették, hogy 2020-tól felszabadítják az archívum második világháború alatt keletkezett iratait. A döntés következményeiről Dr. Efraim Zuroffal, a Simon Wiesenthal Központ izraeli igazgatójával beszélgettünk.

HÁTTÉR

Hogyan látnak bennünket a skandináv nemzetek?

Ahogyan az Európai Néppárton belüli törésvonalak is mutatják, a magyar kormány és az északi országok egy sor alapvető kérdésben egészen eltérő állásponton vannak.

Az erdélyi románok is autonómiát akarnak

Románia négy leggazdagabb városa, egyben Erdély, a Partium és a Bánság legfőbb települései fogtak össze, megalakítva a Nyugat Szövetségét. Kolozsvár, Arad, Nagyvárad és a Temesvár elöljárói megunták, hogy állandóan a markukat tartsák Bukarestnek, ezért egyfajta gazdasági autonómiát igyekeznek kiharcolni. Ugyanakkor a politikai indíttatásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Több munka, kevesebb szabadság

A napi kötelező munkaidő 8,5 órára nő, ami minden ellentételezés nélkül akár 12 órára is növelhető, miközben továbbra is elmaradt az érdemi bérrendezés – ezek a köztisztviselőket érintő változások legneural­gikusabb pontjai, ugyanakkor a családos tisztviselők munkafeltételei kedvezően változnak.

KÁVÉSZÜNET

A sakk királynője

A világ legjobb női sakkozójaként tartják számon Polgár Juditot. „Minden egészsé­gesen született gyerek potenciális zseni, de hogy azzá is válik-e, az főleg az első hat évben dől el” – állítja Judit pedagógus édesapja, Polgár László.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!