hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több munka, kevesebb szabadság
Változások a közszférában

2019. 04. 07.
A napi kötelező munkaidő 8,5 órára nő, ami minden ellentételezés nélkül akár 12 órára is növelhető, miközben továbbra is elmaradt az érdemi bérrendezés – ezek a köztisztviselőket érintő változások legneural­gikusabb pontjai, ugyanakkor a családos tisztviselők munkafeltételei kedvezően változnak.

A márciustól életbe lépett új kormányzati igazgatásról szóló törvény – számos egyéb intézkedés mellett – legalizálja az eddig is jellemző fokozott munkaterhelést, és összességében 30 százalékos béremelést helyez kilátásba az állami tisztviselői szférában. A változások eltérő mértékben érintik a közigazgatás különböző területein dolgozók munkarendjét és bérviszonyait. Mint azt lapunknak több alkalmazott is megerősítette, a törvényből az látszik, hogy az átlag 30 százalékos bérnövekedés főként a központi, azaz minisztériumi igazgatásban dolgozóknak, azon belül is egy szűk körnek kedvez – a többiek alig vagy egyáltalán nem kapnak emelést. (A központi igazgatásban egyébként 11 éve nem volt bérfejlesztés, és tavaly ősszel erről a területről bocsátottak el 2600 embert.)

Közelgő változások

A törvénymódosítás legfontosabb, a munkavállalókat közvetlenül érintő elemei a következők: a félórás ebédidő ezentúl nem számít bele a napi 8 órás munkaidőbe; 25-ről 20 napra csökken az éves alapszabadság, és nem a munkaviszony, hanem a pozíció – és a gyerekek száma – határozza meg a további szabadnapok számát; a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak nem jár cafeteria; a napi munkaidő anyagi ellentételezés nélkül kiterjeszthető 12 órára, a heti munkaidő maximum 48 óra lehet (az évi maximális túlóraszám 200 óra).  Mindehhez központosított létszámgazdálkodás, valamint új kinevezési rendszer is társul, azaz némileg újraosztják a feladatokat és a béreket. Az átalakítás kormányzati célja a bürokrácia csökkentése és a hatékonyság növelése a közigazgatásban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!