hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan látnak bennünket a skandináv nemzetek?
Északi szemmel

2019. 04. 07.
Ahogyan az Európai Néppárton belüli törésvonalak is mutatják, a magyar kormány és az északi országok egy sor alapvető kérdésben egészen eltérő állásponton vannak.

Az elmúlt napokban több skandináv néppárti tag is kezdeményezte a Fidesz kizárását az európai pártcsaládból. Pár hete pedig Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter Twitter-bejegyzése kavart nagy port, amelyben Orbán Viktor magyar miniszterelnök családvédelmi akciótervét a 30-as évek náci Németországához hasonlította. Ezzel nem csak a közösségi médiában indította be a kommentháborút és mémgyárat, de a svéd lapok is hevesen cikkezni kezdtek az esetről. Az elmúlt hónapok eseményei tükrében megnéztük, milyen is a skandináv országok politikusainak Magyarország-képe?

Világnézeti különbségek

A svéd miniszterasszony szerint riasztó, ami Magyarországon történik, hiszen adókedvezményekkel ösztönözni a nőket, hogy több gyermekük szülessen, az „egyenlő a nők függetlensége ellen való küzdéssel.” A Stockholm és Budapest közt folyó diplomáciai vitából Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Novák Katalin család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár is kivette a maga részét: Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte ezt a kijelentést és bekérette a svéd nagykövetet a Külügyminisztériumba, míg Novák Katalin nyílt levélben szólította fel Strandhällt a bocsánatkérésre. Amire azóta sem került sor, hiszen a stockholmi kormány véleménye gyökeresen más a családpolitikát és a női jogokat illetően, mint a Magyarországé. A nőket illető jogok kérdése pedig egy különösen központi szál ebben a történetben, hiszen Svédország kormánya 2014-ben a világ első feminista kormányaként definiálta magát. A kormány által kiadott „Feminista külpolitikai kézikönyv” példákat és metódusokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a „fiatal lányok és nők teljes jogú emberi jogokat élvezhessenek”. Az egyik alfejezetben például a nők elleni diszkriminációhoz sorolják, ha sérül egy nő családalapításhoz való joga. Svédország agendája tartalmazza, hogy „a nőknek és a férfiaknak ugyanazokkal az esélyekkel kellene indulniuk, hogy családot alapíthassanak”, magában foglalva ennek minden vetületét. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!