hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fiatalok a szocializmus vonzásában
A balratolódás háttere

2019. 04. 07.
Egy friss Gallup-felmérés szerint a 18 és 29 év közötti amerikaiak 51 százaléka pozitívan vélekedik a szocializmusról, továbbá a BuzzFeed News és a Maru/Blue felmérése azt mutatta ki, hogy minden harmadik Y-generációs vagy szocialistának vagy szociáldemokratának vallja magát az Egyesült Államokban.

Amikor Laura Ingraham Donald Trump amerikai elnököt arról kérdezte a Fox News televíziónak adott interjúban, hogy miért vonzóbb a fiatal korosztály számára a szocializmus, mint a kapitalizmus, Trump úgy vélte, hogy fiatalkori idealizmus áll ennek a hátterében. A 2016-os demokrata előválasztás során a köztudatba berobbanó Bernie Sanders számított a szocializmus új arcának, aki akkor még finomabban, mára pedig már egyre bátrabban vállalja antikapitalista nézeteit. Ugyan alulmaradt Hillary Clintonnal szemben, mégis olyan lelkes aktivistatábort tudott maga köré gyűjteni, hogy már bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztásokon a Demokrata Párt színeiben. Azonban a párt jövőjének sokan mégsem őt, hanem a 29 éves New York-i kongresszusi képviselőnőt, Alexandria Ocasio-Cortezt tekintik. A gyakran AOC-ként nevezett politikus és aktivista jelenleg a szocialista Y-generáció megtestesítője, és az egyre inkább szélső-baloldalra húzó Demokrata Párt egyik üdvöskéje, különös tekintettel arra, hogy a párt elsődleges célközönsége jelenleg a 18 és 29 év közötti korosztály, akik az alapvető jogként kezelt egészségügyet, a tandíjmentes egyetemeket és a radikális környezetvédelmet tűzték zászlajukra.

A konzervatív feltételezés szerint a szocializmus eszméjének a fiatalok körében a tudatlanság adja meg a táptalajt, legyen szó a gimnáziumokból frissen kikerülőkről vagy az egyetemre járó 30 év alattiakról. Charlie Kirk fiatal konzervatív aktivista úgy vélte, hogy „AOC annak az oktatási rendszernek a terméke, amely tele van a szocializmusban hívő emberekkel”, akik körében más elemző szerint az „aktivista oktatók által elvetett magok mára a Tudatlanság Fájává növekedtek (…) és a tudományt ideológiákra cserélték”. 

Bush nagyobb tömeggyilkos lenne, mint Sztálin?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!