hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kisebbségbe került a Fidesz–KDNP Szombathelyen
Trónfosztás

2019. 04. 07.
Elveszítette többségét a Fidesz–KDNP Szombathelyen, miután az egyik civil szervezet által delegált alpolgármester a szocialisták oldalára állt.

Ahhoz, hogy megértsük a történéseket, érdemes visszamenni 2013-ba. Ekkor robbant bombaként ugyanis az a rejtett kamerás felvétel, melyen egy férfi, aki kísértetiesen hasonlított a város akkori alpolgármesterére, Lazáry Viktorra, kábítószernek tűnő anyagot fogyasztott. A videót a szocialisták frakciója hozta nyilvánosságra, a frakció vezetője az azóta költségvetési csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásba került, jelenleg a házi őrizetét töltő Czeglédy Csaba volt, de róla majd később.

Lazáry kényszerítés kísérlete és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tett, Czeglédy és a szocialisták viszont több helyi fideszessel szemben hasonló vádakat fogalmaztak meg. A botrányokat megunva Hende Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke kezdeményezte a helyi Fidesz-szervezet feloszlatását. A feloszlatásról szóló országos választmányi határozat indoklása szerint „a helyi Fideszben uralkodó állapotok veszélyeztették a párt 2018-as választási esélyeit”. A párt helyi szervezetének vezetői „kicsapongó életmódjukkal és megbotránkoztató viselkedésükkel rossz fényt vetettek a szombathelyi, sőt az országos Fideszre is”.

2013-ban azonban történt még valami, ami összefüggésbe hozható a mostani helyzettel. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szívinfarktust kapott. Három alpolgármestere volt ekkor a városnak, a már említett Lazáry Viktor, Marton Zsolt, aki még Hende Csabával érkezett az MDF-ből és Molnár Miklós, utóbbi egy civil szervezet delegáltja volt, és a költségvetésért felelt. Puskás betegsége idején a három helyettes között éles rivalizálás zajlott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!