hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa választ

2019. 03. 07.
Májushoz közeledve egyre többet hallani az Európai Parlamentet (EP) övező kérdésekről. A korábban kijelölt tagokból álló Közgyűlés mára közvetlen választáson alapuló Parlamentté vált. De hogyan is zajlanak a választások?

A válaszhoz mindenekelőtt érdemes röviden áttekinteni a Parlament kialakulásának, valamint jogköreinek bővülési folyamatát. Az 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Közgyűlését kiterjesztették két, 1957-ben létrehozott közösségre, az Európai Gazdasági Közösségre (EGK) és az Európai Atomenergia-közösségre (Euratom). Ezen új intézmény „Európai Parlamenti Közgyűlésként” először 1958. március 19-én ült össze Strasbourgban, majd 1962-ben a nevét „Európai Parlamentre” változtatta. A kiterjesztett közösségi intézmény tehát kezdetben csupán kijelölt tagok közgyűlése volt. 1979-ig, a közvetlen választásokig, a képviselőket az egyes tagállamok nemzeti parlamentjei jelölték ki, így minden képviselő kettős mandátummal rendelkezett.

Bővülő feladatkör

Az évtizedek során a Parlament hatásköre jelentősen bővült. Korábban elsősorban tanácsadási jogkörrel bírt, bizonyos ellenőrzési jogosítványokkal, tehát nem volt igazi törvény- és jogalkotó testület. Jelenleg az EP fő feladatait három csoportba szokták sorolni: jogalkotás, felügyelet és költségvetés. Előbbihez tartoznak többek között, hogy - az Európai Unió Tanácsával együtt - jogszabályokat fogad el, az Európai Bizottság javaslatai alapján, illetve, hogy dönt a bővítésről (az új tagállamok felvételéről). A felügyelet talán legfontosabb elemei, hogy ellenőrzést gyakorol az összes uniós intézmény felett, illetve megválasztja a Bizottság elnökét, jóváhagyja a biztosi testületet. Ezek mellett bizalmatlansági indítványt fogadhat el a Bizottsággal szemben, lemondásra kötelezve a testületet, valamint megnézi az uniós polgárok által benyújtott petíciókat és egyéb vizsgálatokat indít. Fő feladatköreinek harmadik része arra irányul, hogy a Tanáccsal együtt kialakítja az uniós költségvetést. A hosszútávra szóló költségvetést, az ún. többéves pénzügyi keretet (melynek következő, hét éves ciklusa 2021-2027-re esik majd) szintén a Parlament hagyja jóvá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!