hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiderülnek a Vatikán háborús titkai?
„Hitler pápája” vagy zsidómentő: vita XII. Pius szerepéről a vészkorszakban

2019. 03. 07.
A vatikáni titkos levéltár egyik legizgalmasabb korszaka válik elérhetővé a kutatók számára, miután a héten Rómában bejelentették, hogy 2020-tól felszabadítják az archívum második világháború alatt keletkezett iratait. A döntés következményeiről Dr. Efraim Zuroffal, a Simon Wiesenthal Központ izraeli igazgatójával beszélgettünk.

Több mint 70 évvel a második világháború vége után hamarosan kutathatóvá válnak azok a pápai dokumentumok, amelyek a vészkorszak idején keletkeztek. Meglepetésként érte önt a vatikáni bejelentés? Vagy ez már egy régóta esedékes és várt lépés volt?

Mindkettő. Természetesen meglepetés volt, és az is igaz, hogy már rég meg kellett volna történnie a dokumentumok felszabadításának. Zsidó szervezetek már legalább harminc éve sürgetik a vatikáni archívumok megnyitását.

Miért tartott akkor ilyen sokáig?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!